Back to top

Megegyeztek, miként támogatják az iskolákat az energiaszámlák fizetése terén

Publikálva: 2023, január 19 - 11:43
Az iskolák magas energiaszámláinak kompenzálása a közvetlenül a költségvetésből finanszírozott intézmények számára két lépésben történik. Elsőként a tavalyi tartozásuk kiegyenlítésére kapnak támogatást, majd megemelik a költségvetést, hogy az intézmények fizetni tudják a szolgáltatóknak a számláikat.
Megegyeztek, miként támogatják az iskolákat az energiaszámlák fizetése terén

Mindez az ideiglenesen megbízott oktatási miniszter, Ján Horecký és Eduard Heger ideiglenesen megbízott kormányfő, pénzügyminiszter és gazdasági miniszter közötti megállapodás eredménye, melyről a TASR hírügynökséget az oktatási minisztérium tájékoztatta.

„Célunk a mielőbbi segítségnyújtás volt, hogy az iskolák és iskolai létesítmények számára megoldjuk a magas energiaszámlák okozta problémát” – közölte Horecký.

A két lépésben megvalósuló kompenzáció a közvetlenül az állami költségvetésből finanszírozott iskolákat, így az általános és középiskolákat, illetve a speciális iskolákat érinti. Az elkövetkező napokban megkezdődik az adatok begyűjtése az iskolák tavalyi tartozásaival kapcsolatban, majd ennek teljes összegét igénylik a pénzügyi tárcától, s szétküldik az iskoláknak, hogy rendezhessék tavalyi hátralékaikat.

Február elején pedig megkezdik az adatok begyűjtését a megemelt energiaszámlákról, a 2023-as januári számlával kezdődően. „Ezek alapján áttekintést kapunk az egyes iskolák megemelkedett energiaköltségeiről, melyek alapján kérni fogjuk a pénzügyminisztériumtól az idei januári és a tavalyi gáz- és villanyszámlák közötti különbözetet” – vázolta Horecký. A kompenzációt aztán a tárca továbbítja az iskoláknak.

Az önkormányzatok egyéni fenntartása alá tartozó iskolák és iskolai létesítmények, például azon óvodák, melyek nem alapiskolák részeiként működnek, valamint a művészeti iskolák, szabadidőközpontok kompenzációjának megoldása a gazdasági minisztérium állami támogatási rendszerén keresztül történik majd.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)

Ezt már olvasta?

Címkék: energiaválság
Cookies