Back to top

Megáldják a dunaszerdahelyiek kenyerét Szent István napján

Publikálva: 2019, augusztus 19 - 07:37
A hagyomány szerint az aratás után, az új búzából készült első kenyeret Szent István-napra sütötték meg. A régi hagyományt szokásosan Dunaszerdahelyen is felevenítik augusztus 20-án: ekkor áldják meg a Nagyboldogasszony oltalma alatt álló Szent György-templomban „a dunaszerdahelyiek kenyerét”.
Megáldják a dunaszerdahelyiek kenyerét Szent István napján

Szent István napján, a 17 órakor kezdődő szentmise keretében áldják meg az életet adó kenyeret a plébániatemplomban, majd az ünnepség 18.30-kor már a Szent István-szobornál, a Szent István téren folytatódik, koszorúzással. 

A Szózat eléneklése után ünnepi köszöntőt mond dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, majd az ünnepi szónokot, dr. Zsigmond Barna Pál, magyar országgyűlési képviselő, miniszteri biztost hallgathatjuk meg. 

Ezt követi a koszorúzás, majd a Himnusz eléneklése. Az eseményen kulturprogrammal Balogh Renáta, Béhr Márton és Varga Zaránd Ágoston fog közreműködni.

20 órára a városi sportcsarnokba, a Zenta, 1697 c. rockoperára várják majd a dunaszerdahelyieket. A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült ingyenesen megtekinthető előadás tisztelegni kíván az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben. 

A művet Pataki András Jászai-díjas rendező állította színpadra. A főbb szerepekben Vastag Tamás, Stéphanie Schlesser/Békefi Viktória/Demeter Helga, Wischer Johann, Szomor György, Savanyu Gergely, Papp Attila, Nagy Gábor, Horányi László, Kósa Zsolt és Major Zsolt látható. A Sopron Balett tagjai, a Sopron Táncegyüttes, valamint vajdasági táncosok is részt vesznek majd az előadásokban.

Ezt már olvasta?

Cookies