Back to top

Még nem írta alá az államfő a lex Ukrajnát

Publikálva: 2022, március 26 - 09:19
Zuzana Čaputová köztársasági elnök még nem írta alá a lex Ukrajna törvényt. Ragaszkodik a jogszabály módosításához, abból a célból, hogy a szlovák állampolgárokat megvédjék a bérleti szerződések felmondásától. Jelezte, hogy ellenkező esetben visszaadja a törvényt.
Még nem írta alá az államfő a lex Ukrajnát

A köztársasági elnök egyes településekről érkező információk alapján úgy látja, fennállhat a veszély, hogy felmondják egyes lakosok lakásbérleti szerződését, különösen olyan bérlőkét, akiknek anyagi gondjaik vannak. Az államfő úgy látja, ez megtörténhet, mert az ukrán állampolgárok elhelyezéséhez nyújtott állami hozzájárulás anyagilag előnyösebb lehet, mint ha szlovák állampolgároknak adnák bérbe a lakást.

„Erről a kérdésről már korábban is tárgyaltam a miniszterelnökkel, ezért felhívtam ez ügyben, mert biztosítékokra van szükségem, hogy a törvény végrehajtási rendeletét úgy módosítják, hogy az védje Szlovákia lakosságát is, hogy ne lehessen őket spekulációval kilakoltatni a bérlakásokból" - tette hozzá az államfő.

A parlamenti képviselők március 22-én fogadtak el az ukrajnai helyzettel kapcsolatos néhány egyéb intézkedésről szóló törvényt. A parlament gyorsított eljárás keretében tárgyalta az úgynevezett lex Ukrajnát. A törvény szabályozza a menekültek szállásköltség-támogatását és ennek feltételeit, a támogatás összege 500 és 1250 euró között lehet.

Ezt a támogatást az önkormányzaton keresztül fizetik ki.

ma7.sk/TASR

Ezt már olvasta?

Cookies