Back to top

Még mindig sok egyéni vállalkozó fizet minimális biztosítási összeget

Publikálva: 2019, augusztus 5 - 14:33
Nem csökken a minimális társadalombiztosítást fizető egyéni vállalkozók száma, holott ez később alacsonyabb nyugdíjat eredményez – figyelmeztet a Szociális Biztosító.
Még mindig sok egyéni vállalkozó fizet minimális biztosítási összeget

A friss kimutatás szerint 139 170 egyéni vállalkozó fizeti a minimális kivetési alapból kiszámított biztosítást, további 82 320-an magasabb összeget fizetnek be, mint a minimális járulékok összege.

Összehasonlításképpen: tavaly az első kategóriába 141 875 vállalkozó tartozott, a másodikba pedig 75 737. „A Szociális Biztosító minden évben augusztus 8-ig értesíti az önálló kereseti tevékenységet folytató személyeket, hogy minimum mekkora biztosítási összeget kell fizetniük, amit az előző évi adóbevallásuk alapján számít ki” - közölte Peter Višváder, a biztosító szóvivője.

Aki csupán a minimális összeget fizeti, az például alacsonyabb betegbiztosítási járadékra és kisebb nyugdíjra számíthat.

„Gyakran megesik, hogy az ilyen biztosított aztán reklamál az alacsony járadék miatt, de csalódnia kell, ugyanis a számítások pontosak. Ennek ellenére nem csökken érezhetően a minimális társadalombiztosítást fizetőegyéni vállalkozók száma” - figyelmeztetett Višváder.

Forrás: ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies