Jelenlegi hely

A Mátyás év jegyében…

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, április 16 - 14:12 | Oktatás
Április 14-én került megrendezésre Bécsben a Mátyás király mesemondó- és szavalóverseny. Nem véletlenül ez a csodálatos város adott otthont a verseny megrendezésére, hiszen dicső királyunknak, Mátyásnak számos kötődése volt Bécshez.
A Mátyás év jegyében…

A rendezvény ötlete az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesületétől (AMAPED), azon belül annak vezetőjétől Mentsik Szilviától származik. A versenyre több mint 300 mesemondó és szavaló érkezett határon innen és túlról, akik összesen 13 kategóriában mérettettek meg. A legtöbb szereplő az AMAPED épületében kapott helyet, valamint a Colegium Hungaricum lenyűgöző klasszicista építményében és nem utolsósorban a Bécsi Magyar Nagykövetségen mérhették össze tudásukat a diákok.

A rendkívüli érdeklődés és a nagyszámú jelentkezés eme versenyre arra késztette a szervezőket, hogy a lebonyolítás három impozáns épületben történjen. A határon túli felnőttek kategóriájában képviselte a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskolát a 2.J osztályos tanulónk, Paraszti Erika, aki a független zsűri értékelése alapján és nagy örömünkre, a kategória különdíjában részesült. A megnyitó ünnepségen Mentsik Szilvia előtt Magyarország rendkívüli és meghatalmazott bécsi nagykövete, Dr. Perényi János úr kapott szót, aki szerint Mátyás király országunkat nem csak a 15. században, de az azt követő évszázadokra is kulturális nagyhatalommá emelte.

A várva várt eredményhirdetésre a követség tükörtermében került sor, ami zsúfolásig megtelt a közel 300 diák és azok kísérőivel. A verseny főszervezője, Mentsik Szilvia örömmel nyugtázta a magyar költészet napjának jelentőségét és szeretettel búcsúzott el a nagylétszám ú diákseregtől visszavárva a jövő esztendőben.

Nagy Ernő, tanár