Jelenlegi hely

Matovič: Több mint 40 milliárd eurót bocsát Szlovákia rendelkezésére az EU

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, július 22 - 12:30 | Színes
Szlovákia 34,1 milliárd eurót kap az Európai Uniótól az elkövetkező években, az újjáépítési alapból nyújtott kedvezményes hitellel együtt több mint 40 milliárd eurót bocsát az ország rendelkezésre az EU. Szlovákia évente átlagosan több mint hatmilliárd eurót költhet projektekre – mondta Igor Matovič miniszterelnök kedden, miután hazaérkezett a brüsszeli EU-csúcsról.
Matovič: Több mint 40 milliárd eurót bocsát Szlovákia rendelkezésére az EU

A miniszterelnök tájékoztatása szerint Szlovákia 8 milliárd euróval diszponálhat a jelenlegi költségvetési időszakban, 7,5 milliárd eurót használhat fel az újjáépítési alapból és 18,6 milliárd eurót a hét évre szóló uniós költségvetésből 2021 és 2027 között. Szlovákia további 6,8 milliárd euró hitelt vehet fel az újjáépítési alapból, és a projektek társfinanszírozására 2,9 milliárd eurót tervezhet.

„Ez nemcsak jó, hanem egyenesen kitűnő hír Szlovákia számára” – közölte Matovič a csúcstalálkozót követően, de arra figyelmeztetett, hogy nem lesz könnyű felhasználni ezt a pénzt. „Mindannyiunk előtt hatalmas feladat áll, mert felelősségteljesen kell reformokat kidolgoznunk, hogy ezeket a pénzeszközöket felelősen fektethessük be” – mondta Matovič.

Kedden hajnalban állapodtak meg az uniós országok vezetői az EU hét évre szóló költségvetéséről és a több mint 1,82 ezer milliárd eurós helyreállítási tervről. A kormányfőknek le kellett küzdeniük a legnagyobb véleménykülönbségeket az újjáépítési alapról, amelynek célja a koronavírus-járvány okozta válság által sújtott országok gazdaságának támogatása.

A szlovák miniszterelnök javasolta a kompromisszumos megoldást, hogy a támogatások teljes, 750 milliárd eurós csomagját 390 milliárd euróra csökkentsék.

Nem született meg könnyen a helyreállítási tervről szóló megállapodás. Az EU vezetői először pénteken (július 17.) találkoztak és kedden reggelre sikerült közös nevezőre jutniuk. Majdnem olyan sokáig tartottak a tárgyalások, mint a 2000. december 7. és 10. között Nizzában tartott EU-csúcs.

Nézetkülönbségek voltak az újjáépítési alapból nyújtott kölcsönökről és a támogatásokról, a tárgyaló feleknek meg kellett állapodniuk a feltételekben. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke azt javasolta, ha a tagállamok nem tudnak egyezségre jutni, az Európai Tanács vagy az EU-s pénzügy-miniszterek tanácsa döntsön a kérdésben. A pénzt elsősorban gazdasági reformokra, és nem a jelenlegi szükségletekre kell fordítani. Végül a tagállamok képviselői megállapodtak abban is, hogy a pénzeszközök kifizetését össze kell kapcsolni a jogállamiság alapelveinek betartásával.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Európa történelmi pillanatának nevezte a megállapodást, és elégedettségét fejezte ki a csúcstalálkozó után.

Olaszország kapja ugyanis a legnagyobb összeget az újjáépítési alapból. 209 milliárd euró támogatást és kedvezményes hiteleket, a teljes csomag 28%-át.

Mark Rutte holland miniszterelnök óvatosabban fogalmazott. Hollandiának, valamint a többi „takarékos” államnak, Ausztriának, Dániának és Svédországnak az eredetileg javasolt támogatási csomagot sikerült 500 milliárdról 390 milliárd euróra csökkentenie, és 200 milliárd euróról 360 milliárd euróra növelni a hitelcsomagot. Rutte szerint a csúcstalálkozó eredménye nem teremt precedenst Európa jövőbeni eladósodottságára.

Robert Fico, az ellenzéki Smer-SD elnöke, volt miniszterelnök kijelentette, Igor Matovič miniszterelnök miatt millióktól esett el Szlovákia, és a kormányfő nem képviselte megfelelően az ország érdekeit a brüsszeli EU-csúcson.

Megjegyezte, a miniszterelnök nyilvánvalóan egyáltalán nem egyeztetett más vezetőkkel, és nem tudott jobb pozíciókat kialkudni Szlovákia számára, míg más országok, például Magyarország és Csehország képes volt erre.

Fico állítása szerint Matovič nem beszél jól angolul, ezért nem volt képes megfelelően tárgyalni a csúcstalálkozón, és több támogatást kiharcolni az ország számára. Fico szerint Szlovákia millióktól esett el emiatt, kevesebb pénz lesz a járvány utáni újjáépítésre, és az egyes régiók fejlesztésére.

A volt kormányfő azt állítja, néhány vezető felhívta és megkérdezte, „miféle bohócot” küldött oda Szlovákia.

A Smer-SD elnöke kritizálta a miniszterelnök közösségi hálón tett kijelentéseit és kommunikációját. „Szlovákiának nem volt megfelelő szintű képviselete egy ilyen fontos csúcstalálkozón” – jelentette ki, és hozzátette, a benyomás, amit Matovič Brüsszelben tett, egyszerűen katasztrofális.

Fico szerint Szlovákiát például azáltal is veszteség érte, hogy a járványt követő újjáépítésre szánt 750 milliárdos alap elosztását megváltoztatták. Elmagyarázta, hogy eredetileg 500 milliárd euró összegű támogatásokra osztották volna fel, amelyekkel egyszerűbben lehetett volna kalkulálni, és ez az összeg 390 euróra módosult. A fennmaradó részt a hitelek teszik ki, amelyeket később vissza kell fizetni.

Fico szerint Matovič meghátrált, pedig élhetett volna vétójogával, de az EU-ban egyhangú döntésre volt szükség.

Rámutatott, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök jobb feltételeket tudott kialkudni, pedig a jogállamiság alapelveinek tiszteletben tartása volt a feltétel. „Ez a mi bolondunk munkájának eredménye. Odament, és fogalma sem volt, miről tárgyalnak” – mondta.

Fico beszélt az elfogadott uniós költségvetésről is. Elmondása szerint Szlovákiának körülbelül 26 milliárd eurót kellett volna kapnia a járvány utáni újjáépítésre szánt forrásokkal együtt. „De nyolcmilliárd euró járulékot fogunk befizetni az EU költségvetésébe, ezen felül 5,1 milliárdot a beruházási hitel törlesztésére” – tette hozzá. Elmondása szerint a várt 13 milliárd euróhoz képest csökkent az ország pénzügyi kerete. Kijelentette, ez „Matovič hülyeségének számlájára írható”.

A volt miniszterelnök emlékeztetett a régiók és az egyes ágazatok finanszírozására is. Elmondása szerint a Felső-nyitrai régió is számított a segítségére. Hozzátette, eredetileg körülbelül 960 millió eurót vártak, és most úgy tűnik, körülbelül mindössze 300 milliót fognak kapni. “Szóval gratulálunk. Hogyan akarjuk így fejleszteni a Felső-nyitrai régiót?” – jegyezte meg Fico.

Juraj Blanár, a Smer-SD alelnöke azt mondta,

Szlovákia elveszíti erejét a V4-ben és az EU-ban. Elmondása szerint a miniszterelnök valószínűleg nem is találkozott a V4-es miniszterelnökökkel, nem határozták meg a közös álláspontot.

„A miniszterelnök teljesen inkompetens, nem képes kommunikálni” – jelentette ki.

ma7.sk