Back to top

Masszi János: „Sokkal színesebb és tartalmasabb programokat szeretnénk”

Publikálva: 2022, november 15 - 21:38
A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségében (SZMPSZ) négyévente országos, területi és alapszinten is zajlik a tisztújítás. Októberben a Dunaszerdahelyi Területi Választmány is összehívta a közgyűlését, amelyen újra Masszi Jánost, a Vámbéry Ármin Alapiskola igazgatóját választották meg, aki így a harmadik ciklusát kezdte meg a pedagógusszövetség területi választmányának az élén.
Masszi János: „Sokkal színesebb és tartalmasabb programokat szeretnénk”

A szlovákiai magyar pedagógusok számára az SZMPSZ az egyetlen nagyobb szakmai tömörülés, közel háromezres tagsággal, amely elég reprezentatív erőt képvisel. Az elmúlt évtizedekben az SZMPSZ el is érte országos szinten, hogy az oktatási minisztérium partnerként kezeli, és komolyan veszik a pedagógusszövetség munkáját, kikérik szakmai véleményüket, állásfoglalásukat. A dunaszerdahelyi régió munkáját a Dunaszerdahelyi Területi Választmány koordinálja, ennek elnökéül választották újra Masszi Jánost. 

„Jóleső érzés volt, hogy minden alapszervezetünk engem jelölt elnöknek, a taggyűlésen nem is volt más jelölt, és elég sokan a meglévő alelnököket is újrajelölték. Örömmel és büszkeséggel tölt el, hogy a jelenlévő hatvan küldött egyhangúlag mellettem szavazott. Ezt a bizalmat szeretném még nagyobb intenzitású feladatkörrel meghálálni”

– fogalmazott Masszi János, aki elmondta azt is, hogy megmaradt a korábbi két alelnökük is Vida Aranka és Fekete Anikó személyében, illetve továbbra is Domonkos Tímea maradt a területi választmány pénztárosa.

„Eléggé nehéz négy év áll mögöttünk – mindenki tudja az okokat. A koronavírus-járvány eléggé felemás helyzetet teremtett, sok mindent nem tudtunk megszervezni, vissza kellett mondani számos rendezvényt, vagy csak online platformon lehetett némelyiket megvalósítani” – emlékeztetett a Covid–19 vírus miatti járványhelyzet nehézségeire, hozzátéve, hogy a rendkívüli helyzetben is akadtak szép és jelentős akcióik is, mint például a Magyar Sarok program, amikoris 76 óvodának adtak át ajándékcsomagokat, vagy közvetlenül a koronavírusos időszakban a sportszercsomagok átadása a középiskolák számára.

„Akkoriban elég sokat mozgolódtunk az online felületeken is – azonban a következő négy évet már nem így tervezzük. Szeretnénk visszahozni a pedagógusok életébe az élénk interakciót, a hatékonyabb és sokkal színesebb, tartalmasabb programokat.

A szakmai továbbképzések, előadások és beszélgetések mellett mindenképpen újabb színfolt lenne, hogy 2023 tavaszán egy háromnapos szakmai konferenciával visszahoznánk Dunaszerdahelyre a többnapos pedagógiai szakmai napokat. Mindezt zömében külhoni előadókkal és remélhetőleg tartalmas, izgalmas kínálattal. Ez egyelőre körvonalazódik, és remélhetőleg egy rendhagyó, ám érdekes újítás lenne, ami idáig nem volt”

– fogalmaz a Vámbéry Alapiskola igazgatója. 

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének Dunaszerdahelyi Területi Választmánya emellett olyan témákkal is érkezne, amelyek egyrészt a pedagógusoknak, de rajtuk keresztül a tanulóknak is szólnának, hiszen a későbbiekben „lecsapódnának” az óvodákban, az alapiskolában vagy a középiskolában. Ilyen például a környezetvédelem, ami évtizedek óta égető probléma. 

„Ezek azok az új, kis kanyarok, amelyek nem jellemezték eddig a területi választmány munkáját. Emellett folyamatosan biztatjuk a pedagógustársadalmat, hogy bombázzanak minket a kéréseikkel, kérdéseikkel, mert sokkal jobb olyat megvalósítani, amire igény van” – teszi hozzá Masszi János, aki szerint a kovidos időszak után a pedagógusoknak rendkívül nagy igénye van a találkozásokra, a szakmai együttlétekre és a tapasztalatcserékre.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Cookies