Back to top

Mások értékeit az tudja értékelni, akinek van saját kultúrája

Publikálva: 2016, november 28 - 17:04
Ahogy azt 2000-től minden páros évben, a Minority Polgári Társulás az idén is megrendezte a Tavaszi szél vizet áraszt című országos népdal- és népzenei versenyt.
Mások értékeit az tudja értékelni, akinek van saját kultúrája

Az országos döntőre az elmúlt hétvégén került sor Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban. Az éjszakába nyúló versenyen a 30 döntőbe jutottból 29-en mutatkoztak be a zsűrinek és a sajnos gyér számú látogatónak, mivel a lukanényei citerások betegség miatt nem tudtak részt venni. A verseny nyitányaként a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal hangzott el egy színháznyi torokból, majd Szabó József, Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége első beosztott diplomatája nyitotta meg az országos versenyt. Czimbalmosné Molnár Éva nagykövetasszony nevében üdvözölte a jelenlévőket, majd elmondta, hogy biztos benne, ez az este az igazi magyar népi lélek gyökereiből táplálkozik, az itt fellépők pedig a magyar identitásukat őrzik, ápolják és viszik tovább, és amíg ezt teszik, addig nem lesz gond itt a Felvidéken. A megnyitó után sorban léptek színpadra a népi hangszeren játszó zenekarok, éneklőcsoportok és szólisták, hogy Tavaszi szél, illetve KÓTA minősítést kapjanak. A szakmai zsűri elnöke Birinyi József, népzenekutató, a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA társelnöke, a Hungarikum Szövetség elnöke, további tagjai pedig: Dévai János, etnográfus; Dr. Alföldi Borus István, a Magyar Rádió nyugalmazott zenei főszerkesztője; Méry Margit néni, néprajzkutató; Nagy Richárd, a Ductus kft igazgatója; valamint Németh Imre, a Harmónia tagja voltak.

A 29 versenyprodukció után a Csallóközkürti Népdalkör, a Tiszta Forrás Népdalkör és a Pántlika zenekar szórakoztatta a közönséget bordalokkal. Hogy a fellépőknek mennyire közel áll szívükhöz a népzene, azt mi sem bizonyította jobban, mint a művelődési központ előcsarnokában a jelenlévőkből verbuválódott énekkar, mely jó hangulatban múlatta az időt a zsűri értékeléséig.
Az értékelés felvezetőjeként Birinyi József, a zsűri elnöke a zsűri és a szakmai bírálók nevében szólt a közönséghez. Beszédében elmondta, hogy a Tavaszi szél verseny az elmúlt időszakban bizony vihart kavart a szó nemes értelmében véve, hiszen sokan indultak ebből a versenyről, és a későbbiek során komoly eredményeket értek el. Öröm számára az a tény, hogy mennyire sokan jelentkeztek a verseny mostani évfolyamába, és külön öröm, hogy egészen fiatalok is szerepeltek, és nem is akárhogyan: lehet érezni, hogy átadódik az a tudás, amit az ősök hagytak ránk. A Tavaszi szél és a KÓTA értékelésben a kiírásnak megfelelően minden szempontot figyelembe vettek ahhoz, hogy méltó tükröt tudjanak tartani azok elé, akik vállalkoznak a színpadra lépésre. Egyrészt, meghatározzák a jelenlegi minősítésüket, másrészt, hogy a jövőben esetleges javítandóra felhívják a figyelmüket, hogy még szebbek, még jobbak legyenek azok, akik tudatosan, szeretettel szeretnék színpadra vinni, amit az elődöktől kaptak.
Papp Sándor, a Minority Polgári Társulás elnöke és Birinyi József, a zsűri elnöke a Tavaszi szél vizet áraszt versenyében 17 arany, 11 ezüst és 1 bronz minősítést; míg a KÓTA értékelésben 5 aranypáva, 10 arany és 11 dicséretes minősítést osztottak ki. Dunaszerdahelyiként különösen büszkék lehetünk a Tiszta Forrás népdalkörre, akik arany, illetve aranypáva minősítést érdemeltek ki, és a fiatal tehetségre, Varga Zaránd Ágostonra, aki szintén arany és aranypáva minősítést ért el az országos versenyen.
A versenyen készült felvételeket Képgalériánkban tekinthetik meg.
Eredmények:

 

Fellépő

TVSZ

KÓTA

1

Fürge Ujjak citerazenekar Királyrév

ezüst

dicséretes

2

Sarló Citerazenekar Dunaszerdahely

ezüst

dicséretes

3

Cidrus Citerazenekar Jóka

bronz

 

4

Tardoskeddi citerások

arany

arany

5

Helembai pengetők citerazenekar

arany

arany

6

Dió héj citerazenekar Diószeg

arany

arany

7

Rozmaring-ág citera együttes Szímő

arany

arany

8

Rozmaring citera és népdalkör Szímő

arany

aranypáva

9

Pengettyű Citerazenekar Jóka

ezüst

dicséretes

10

Fehér Akác asszonykórus és az Akácvirágok

arany

arany

11

Tardoskeddi Férfikar

arany

arany

12

Békei és Sárosfai Cimbora Népdalkör

arany

arany

13

Margaréta Népdalkör – Felsőpatony

ezüst

dicséretes

14

Búzavirág női népdalkör Béke

arany

arany

15

Zsérei Zsibrice hagyományőrző csoport

arany

aranypáva

16

Nyitracsehi Férfikórusa

arany

arany

17

Csemadok Felsővámosi Éneklőcsoportja

ezüst

dicséretes

18

Almágyi Népdalkör

ezüst

dicséretes

19

Kadarka Férfi Éneklőcsoport Nagycétény

ezüst

dicséretes

20

Zsoldos Viktória – Nagymegyer

arany

 

21

Kéknefelejcs – Nagymegyer

ezüst

dicséretes

22

Varga Zaránd Ágoston – Dunaszerdahely

arany

aranypáva

23

Rozmaring éneklőcsoport Bacska

ezüst

dicséretes

24

Gyönyvirág éneklőcsoport Szentmária

arany

arany

25

Árvalányhaj – Királyhelmec

ezüst

dicséretes

26

Imregi hagyományőrző csoport

ezüst

dicséretes

27

Dubík Szonja Királyhelmec

arany

 

28

Tiszta Forrás Dunaszerdahely

arany

aranypáva

29

Csallóközkürti Népdalkör

arany

aranypáva

Ezt már olvasta?

Címkék: Tavaszi szél