Back to top

A második világégés befejezésére emlékeztek

Publikálva: 2024, május 7 - 19:13
A 2. világháború európai befejezésére emlékeztek május 7-én a fasizmus áldozatainak emlékművénél.
A második világégés befejezésére emlékeztek

Zora Hubová, a Ladislav Dúbrava gimnázium diákja szavalata után Tilajčík Edit üdvözölte a jelenlévőket. 1945 május 8-a történelmi fordulópont lett nemcsak Szlovákia lakosai, hanem egész Európa számára, mert ekkor ért véget az eddigi legvéresebb háborús konfliktus az újkori Európa történelmében - mondta. Ahogy az ország sok más városában, Dunaszerdahelyen is emlékezünk, tiszteletünket és köszönetünket fejezzük ki mindazok előtt, akik az életüket áldozták a békéért - tette hozzá.

A bevezető szavak után üdvözölte a megjelenteket, kiemelve Karaffa Attilát, városunk alpolgármesterét, Nagy Darinát, a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal hivatalvezető asszonyát, Gútay Lászlót, Dunaszerdahely önkormányzata oktatási és kulturális bizottságának elnökét, Jozef Janskýt, az Antifasiszta Harcosok Szövetségének Galántai Regionális Bizottságának elnökét, Libuša Klučkovát, az Antifasiszta Harcosok Szövetségének Dunaszerdahelyi járási elnökét, Takács Tímeát, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ igazgatóját, Jana Svetlovskát, az ünnepség fő szervezőjének, a Csallóközi Népművelési Központ igazgatónőjét, továbbá a járási, regionális intézmények vezetőit,  a megjelent iskolák tanárait és diákjait és minden résztvevőt.

Karaffa Attila, városunk alpolgármestere ünnepi beszéde elején hangsúlyozta, hogy koszorúk elhelyezésével minden évben megemlékezünk a múlt század legnagyobb háborújának befejezéséről.

Tudatosítanunk kell, hogy nem minden országban van béke, ezért mi másként látjuk azt, mint azok, akik háborús konfliktusban élnek - húzta alá az alpolgármester, hozzátéve, hogy szerencsénkre mi csak a televízió képernyőjén keresztül látjuk a máshol dúló háborút.

„Sohasem volt jó háború vagy rossz béke” - idézte Benjamin Franklint az alpolgármester, amely gondolattal mélységesen egyetért, mondta, majd Milan Rúfus Ima a békéért című verséből idézett.

Jozef Janský, az Antifasiszta Harcosok Szövetségének Galántai Regionális Bizottságának elnöke ünnepi beszédének elején elmondta, a koszorúk elhelyezésével a felszabadítóknak fejezzük ki köszönetünket és tiszteletünket, majd rövid történelmi összefoglalót tartott a felszabadítás menetéről.

A világ 33 nemzete és nemzetisége kapcsolódott be a felszabadításba, nekik mindannyiuknak meg kell köszönnünk, amit tettek - mindenkinek, aki segített abban, hogy béke legyen - mondta az ünnepi szónok.

Az ünnepi szónoklatok után a tisztelet koszorúit és virágait helyezték el az emlékműnél a megjelent iskolák, hivatalok, társadalmi szervezetek, politikai szervezetek képviselői.

Szöveg és kép: Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Cookies