Back to top

Második olvasatba került a rendkívüli nyugdíjkiegészítésről és a kórházreformról szóló javaslat

Publikálva: 2023, november 23 - 07:20
A 13. havi nyugdíjon kívül az év végéig még egy nyugdíjkiegészítést kaphatnak az idősek – a parlament szerdán második olvasatba utalta a 13. havi nyugdíjról szóló törvény módosítását.
Második olvasatba került a rendkívüli nyugdíjkiegészítésről és a kórházreformról szóló javaslat

Gyorsított eljárásban tárgyalják a javaslatot, és még a most zajló ülésen megszavazhatják. Az eredeti javaslatban 150 eurós rendkívüli kiegészítés szerepelt az összes nyugdíjra jogosult személy számára, a Hlas-SD azonban bejelentette, hogy

egy módosító javaslattal 300 euróra emelteti az összeget, amelyet még decemberben folyósítanának.

A jelenlegi 13. havi nyugdíj 50 és 300 euró között mozog, a nyugdíj nagyságától függően. A munkaügyi minisztérium ezt nem tartja elégségesnek és dolgozik a módosításán.

A cél az, hogy ez az összeg 2024-től az átlagnyugdíjnak feleljen meg, mivel ezt a módosítást idén technikai okok miatt már lehetetlen végrehajtani. Ehelyett idén további egyszeri kiegészítést kapnának a nyugdíjasok. A törvénymódosítás a kihirdetése napján hatályba lépne.

Ugyancsak második olvasatba utalta a parlament az egészségügyi intézményekben nyújtott ellátás besorolásával kapcsolatos törvénymódosítást, melyet gyorsított eljárásban vitatnak meg.

A javaslat szerint a kórházhálózat optimalizálásában átmeneti időszakot vezetnek be, ezalatt az eddigi egészségügyi ellátást biztosítja az összes kórház.

Emellett kitolódik a műtétekre vonatkozó maximális várakozási idő bevezetésének dátuma. Az egészségügyi tárca az év végéig engedélyeket adhatna ki a kórházhálózatba való feltételes besorolásról. Ezzel az ellátás folytonosságát biztosítanák azokban a kórházakban, amelyek a megszabott határidőn belül nem kapták meg az erről szóló döntést.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Címkék: nyugdíj, dôchodok
Cookies