Back to top

Másfél évig még elnézik a járdán történő parkolást

Publikálva: 2022, március 18 - 06:00
Még egy ideig, 2023. szeptember 30-ig megengedett lesz a gépjárművek járdán történő parkolása. Mindez a közúti közlekedésről szóló törvény módosításából következik, melyet csütörtökön 124 igen szavazattal hagyott jóvá a parlament.
Másfél évig még elnézik a járdán történő parkolást

Eredetileg ugyanis február végi hatállyal betiltották a járdán történő parkolást, viszont a koalíciós képviselők azzal érveltek, hogy néhány sűrűn lakott városban ez a tiltás valóságos parkolási kollapszust idézett elő.

A 2022. március elsején életbe lépett szabályozás szerint ugyanis a járdát a gyalogosokon kívül a közlekedés más résztvevői nem vehetik igénybe. Ez alól kivételt képeznek a kerékpárosok, valamint a rolleren, gördeszkán, görkorcsolyán közlekedők, amennyiben azt közlekedési jelzés másként nem rendeli, illetve ha kerékpár, illetve motorkerékpár leállításáról van szó, melynél legalább 1,5 méter széles összefüggő sávban szabadon marad a járda.

A kialakult parkolási káosz miatt azonban az említett átmeneti időszakban még elnézik a gépjárművek járdán történő parkolását a feloldott tiltás alapján, a korábban érvényes korlátozások szerint a járda másfél méteres szélességben történő szabadon hagyásával.

Ugyanakkor csökkentették azon gépjárművek maximális súlyát, melyek számára engedélyezett a járdán történő parkolás, 2800 kg-ban határozva meg azt. Ez annyit jelent, hogy a nagy furgonok már nem parkolhatnak a gyalogjárdán. Módosították a törvényt abban az értelemben is, hogy a járdán parkolhatnak elektromos rollerek is, melyekről korábban megfeledkeztek a törvényalkotók. Azokkal szemben, akiket ebben az időszakban megbírságoltak a járdán való parkolásért és a bírságot még nem fizették ki, leállítják a közigazgatási eljárást, tehát nem kell kifizetniük a kiszabott bírságot.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Cookies