Back to top

Márkaépítés felsőfokon

Publikálva: 2017, június 22 - 14:28
Az I. Felvidéki Junior Expót, a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének márkaépítéssel foglalkozó rendezvényét, amelynek fő célja a felvidéki magyar vállalkozások bemutatása, kapcsolatépítő és üzleti találkozók megvalósítása, ma délelőtt nyitották meg a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban.
Márkaépítés felsőfokon

A jelenleg is zajló eseményen Dunaszerdahely városa nevében Karaffa Attila kulturális bizottsági elnök, városi képviselő köszöntötte a vendégeket, aki örömmel nyugtázta, miszerint a Csallóköz szívében fekvő város számára is megtiszteltetés, hogy itt rendezik meg első alkalommal az expót.

Dr. Szilágyi Péter, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkára szerint az expón „kézzel fogtahóan megismerhetjük 45 fiatal magyar vállalkozó termékét. 2012-ben a Nemzetpolitikai Államtitkárság lehatározta, hogy évente egy-egy célcsoportot helyez reflektorfénybe. Munkánkat a külhoni magyar óvodásokkal, kisiskolásokkal kedtük, majd a szakképzés, a fiatal vállalkozók és a családi vállalkozások középpontba helyezésével az oktatásfejlesztést a gazdaságfejlesztéssel egészítettük ki. Tematikus programjaink mozgatórugói mindig a külhoni magyar közösségek – idén a családi vállalkozásokra fókuszálunk. Úgy gondoljuk, a családi vállalkozások hozzájárulnak, hogy a külhoni magyarok a szülőföldön maradásban gondolkodjanak. 2017 július közepéig lehet a pályázatokat erre benyújtani, reméljük, hogy így számukra hatékony szakmai és anyagi segítséget tudjunk majd nyújtani.”

Dr. Horváth Ágnes, az Agria Universitas Egyesület elnöke a fiatal, Szlovákiában élő magyar vállalkozók számára a következő üzenetet hozta: „a legfontosabb, hogy az embernek legyenek céljai, amely célokért tenni is képes legyen – és az elért sikereket képes is legyen megosztani másokkal. Beszélünk a versenyről, a tehetségről, de arról már kevesebbet, hogy milyen fontos a szolidaritás – mert mindent egyedül nem lehet elérni. »Összekapaszkodva« sokkal erősebbek tudunk lenni.”

Iván Tamás, a Szlovákiai Magyar Fiatal Vállalkozók Szövetségének elnöke üdvözlőjében arra tért ki, hogy milyen sokan érkeztek az expóra. „Nagy utat tettünk meg pár hónap leforgása alatt, már 220 vállalkozó csatlakozott hozzánk. Úgy hiszem, a szlovákiai magyar fiatal vállalkozóknak kötelességünk erősíteni, segíteni egymást.”

„Mikor a Felvidékről beszélünk, nincs olyan, hogy nyugati és keleti, mert egyek vagyunk” – kezdte nagy hatású, Gazdaságfejlesztési csomag a felvidéki kkv szektor megerősítéséért című, nyitó előadást Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának elnöke. Átfogó előadásában elsőként arra tért ki, hogy Szlovákia déli, magyarok lakta területei látványosan el vannak gazdasgilag, infrastruktúrailag lehetetlenítve. Ez a tudatos folyamat eredményezi azt, hogy ezekben a régiókban a legmagasabb a munkanélküliség, s a legnagyobb arányú a szegénység. A magyarlakta járásokban jóval alacsonyabb a GDP, mint az adott megyén belül, illetve Szlovákia átlagában, ráadásul ezt a térséget „kerülik el” leginkább az EU-s források által biztosított beruházások. „Ezért is a célunk, hogy a Baross Gábor Tervvel, amelynek Felvidék regionális gazdasági fejlesztési terve, ez ellen tegyünk” – mondta a pártelnök, aki egyben rámutatott: a déli régiók gazdasági fejlesztése, erősítése mindenképpen pártokon felüli, a magyar közösséget szolgáló kell legyen. Ezért is hozták létre a komáromi székhelyű Baross Alapítványt.

„A Baross Alapítvány Dél-Szlovákia gazdasági fellendülését szolgálja majd, célja pedig, hogy minél több vállalkozás gazdasági fejlődését segítse a térségben, vissza nem térítendő támogatásokon keresztül” – mondta Menyhárt. E cél eléréséhez ugyanis egy Szlovákiában bejegyzett alapítványra, valamint szakmailag felkészült csapatra van szükség, akik garanciaként szolgálnak a terv megvalósításához.

A további előadásokban szó volt a márkaépítésről, stratégiákról és lehetőségekről.

A részletes program itt olvasható.

Ezt már olvasta?

Cookies