Back to top

Marad a szülői bónusz, a második nyugdíjpillérbe szánt befizetések csökkentésével fizetik ki

Publikálva: 2023, december 5 - 11:20
Megmarad a szülői nyugdíjbónusz, jövőre egy összegben, júniusban kerül kifizetésre. Az ehhez szükséges összeget úgy teremti elő erre a kormány, hogy csökkeni a 2. nyugdíjpillérbe befizetett járulékok nagyságát, a jelenlegi 5,5%-ról 4%-ra – jelentette ki Robert Fico kormányfő (Smer-SD) a kormány ülése után.
Marad a szülői bónusz, a második nyugdíjpillérbe szánt befizetések csökkentésével fizetik ki

Azt is megerősítette, hogy 2024-ben teljes összegű 13. havi nyugdíjt kap az összes jogosult, a saját kategóriája átlagnyugdíjának megfelelő értékben. A járulékbefizetés megemelésével jóval több pénz kerül az egészségügybe, körülbelül plusz 250 millió euró.

„Mivel teljesen szétverték az államháztartást, bizonyos területeken takarékoskodni kell, bizonyos területeken pedig plusz forrásokra van szükség, hogy teljesítsük azokat a célokat, amelyekről az Európai Bizottsággal tárgyalunk” – hangsúlyozta Fico.

A kormány körülbelül plusz 340 millió euróhoz jut a bankok megadóztatásából. A kőolaj feldolgozására kivetett szolidaritási hozzájárulás 170 millió eurót jelent az államkasszának. További bevételt eredményez az alkoholos italok és a dohánytermékek fogyasztási adójának, illetve egyes illetékeknek az emelése.

A kormányfő elmondása szerint a szülői bónuszra a 2. nyugdíjpillérbe jutó járulék csökkentésével teremtik elő a pénzt, a járulékbefizetés itt a jelenlegi 5,5%-ról 4%-ra csökken. Ezzel többletbevételhez jut a Szociális Biztosító.

„Senkitől nem veszünk el semmit, csak az emberek kevesebbet tudnak majd takarékoskodni a második nyugdíjpillérben 2024-ben. De ha az egész ország azt akarja, hogy megmaradjon a szülői bónusz, akkor szükség van bizonyos fokú szolidaritásra is” – érvelt Fico.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies