Back to top

Már „saját” borai is vannak Dunaszerdahelynek

Publikálva: 2024, június 4 - 06:00
A Szent György-napok eseményeivel idén ismét együtt szerveződött Szlovákia legnagyobb borversenye, a MUN-DUS, aholis közel 610 bormintával ismerkedhettek meg a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti térre kilátogatók. Az 1982-ben elindult rangos szlovákiai borverseny idei évfolyamában tíz ország borai vettek részt. Az értékelés most új színfoltot is kapott, hiszen itt választották ki első alkalommal Dunaszerdahely Város Borait is. Ennek részleteiről kérdeztük Hájos Zoltán polgármestert.
Már „saját” borai is vannak Dunaszerdahelynek

Sokan tudják, hogy településünkön kétévente megrendezik a MUN-DUS nemzetközi borversenyt. A több évtizedes múltra visszatekintő rangos megmérettetést kis időre csak a koronavírus-járvány tudta megtorpantani, ám mindenki nagy örömére idén ismét sikerült azt újra megszervezni. A MUN-DUS borversenyen nem csupán a felvidéki, hanem számos külföldi borosgazda, borászat mérettetik meg, akiket szakmailag elismert, kiváló szakemberekből álló, ugyancsak nemzetközi zsűri pontoz. 

A régióban élők számára is kiemelkedő ez a rendezvény. Nem csupán azoknak, akik a finom és minőségi borokat kedvelik, hanem azoknak is, akik szeretik a jó programokat és koncerteket. A Szent György-napok keretében zajlott ugyanis a nemzetközi borverseny, s ilyenkor rangos előadóművészek szórakoztatják az érdeklődőket városunk központjában. A MUN-DUS fő mozgatórugói pedig a helyi borlovagok, akik nagyban hozzájárulnak a verseny sikeres megszervezéséhez. 

Itt fogalmazódott meg bennem, hogy Dunaszerdahelynek nincs saját bora. Persze nem olyan, amit mi termesztünk, hiszen településünk nem borvidék, nincs szőlészetünk – a jó minőségű, „saját” borok azonban minden esetben kedves ajándékul szolgálhatnak, számos alkalomra. Adta tehát magát az ötlet: ha már Dunaszerdahely ad otthont a MUN-DUS borversenynek és a nyilvános borkóstolónak is, miért ne adhatna a verseny olyan borokat, amelyeket városunkat képviselik. Hiszen Dunaszerdahelyre számos küldöttség érkezik, de mi is sok helyre utazunk a Kárpát-medencében, s képviseljük ott településünket. Ezeken az alkalmakon pedig mindig igyekszünk helyi ajándékokkal készülni.

A borverseny kapcsán így kirajzolódott, hogy célszerű lenne meghirdetni egy versenyt a felvidéki magyar borászok között, hogy az ő boraikat értékelve kihasználjuk az ötlet adta lehetőséget. A magukat megmérettető borászokkal pedig egy kétoldalú kapcsolatot lenne érdemes kialakítani, ami természetesen a borászok, de a város szempontjából is kölcsönösen előnyös és jó lehet.

Meghirdettük így a Dunaszerdahely Város Bora 2024 versenyt, három kategóriában. Értelemszerűen a fehér és a rozé borok tekintetében a 2023-as évjáratban, míg a vörösboroknál a hosszabb érlelési idő miatt a 2020-as évjáratban gondolkodtunk.

Három kiváló borász aranyérmes borát sikerült is kiválasztanunk – az elismerő okleveleket pedig a borverseny Legatfest eseményén adhattuk át. Ennek értelmében a Dunaszerdahely Város Bora 2024 címet elnyert győztes borok a következők lettek.

Száraz fehérbor kategóriában a Promitor Vinorum (Matusek István tulajdonos, galántai borász) Chardonnay 2023-as évjárata, rozé kategóriában a fűri Chateau Rúbaň borászat (főborászuk Ďorď Ladislav) Cabernet Sauvignon Rosé 2023-as évjárata, míg a vörösbor kategóriában Bartal Víno Kft. (Bartal László tulajdonos) Dunaj 2020-as évjáratú remek bora vehette át az elismerést.

Idén így Dunaszerdahely Város Borait is ajándékként tudjuk tehát kínálni, és a kiválasztott borosgazdák is büszkeséggel viselhetik településünk elismerését. Én pedig bízom abban, hogy a most meghonosított tradíció évről évre folytatódik majd. Várjuk ugyanis, hogy a felvidéki borászok a következő időszakban újra meghirdetett versenybe beneveznek és elküldik a mintáikat. Mi pedig azokból minden évben kiválaszthatjuk majd Dunaszerdahely Város Borait, vagyis a megjelölt kategóriák legjobbjait.

(Megjelent a Dunaszerdahelyi Hírnök 2024 / 5. számában)

Ezt már olvasta?

Címkék: Hájos Zoltán
Cookies