Back to top

Már rozáriuma is van Dunaszerdahelynek

Publikálva: 2017, június 8 - 18:43
Átadták ma délelőtt a város lakosainak a Dunaszerdahelyi Rozáriumot, azaz a Rózsakertet, amely a Rózsaligetben kapott otthont.

Az átadó népes közönségét előbb a rózsaligeti óvi óvodásai köszöntötték körtáncukkal, majd Horváth Zoltán, Dunaszerdahely város alpolgármestere szólt az egybegyűltekhez.

„A rózsa éppen az a virág, amely kortalan, s ellenáll a divatnak – mert mindig a titok, a szépség, a vonzalom, a szerelem, és az együvé tartozás szimbolikája. Visszatükröződik benne a fény, az élet, a pompa és a büszkeség, de ugyanúgy a bölcsesség is. (…)

S most Dunaszerdahely egyik legemblematikusabb, legrégibb ligetét újra benépesítették e rózsák. Jó példája ez a kert annak, hogy egy jó ügy, egy jó kezdeményezés mögé szinte egy emberként oda tud állni mindenki. Nagyon bízom benne, hogy számos ehhez hasonló ötlet nemesedik olyan üggyé városunkban, amely mögé egy emberként, első szóra oda lehet majd állni” – fogalmazott az alpolgármester.

„Üzenete is van e szép rózsakertnek: egy olyan ember életművének üzenete, aki elhivatottságával, elszántságával odafigyelésével és tudásával az egész életét e szép virágok nemesítésének szentelte. Így ez a rózsakert egyben Győry Szilveszter életműve is – munkáját a városi önkormányzat és jómagam nevében is szeretném megköszönni.

De e kertnek van még egy, a jövőnek szóló üzenete is. Ugyanis bízom abban, hogy ez a park a gyerekek nevetésének, az idősek odafigyelésének, és a fiatalok csillogó szemeinek a parkja is lesz egyben, s hirdetni fogja az egymás iránti toleranciát és tiszteletet” – mondta el Horváth Zoltán.

Antal Ágota képviselő szerint „nagyon sok kincs él a városban, csak figyelni kell, hogy ezek a kincsek fel legyenek emelve”. Elmesélte személyes történetét Győry Szilveszter rózsanemesítővel, akiben éppen ezt a kincset látta meg.

„Szeretném megköszönni neki és fiának mindazt, amit ezért a parkért tettek, továbbá a Szabó Gyula Szakközépiskolának, tanulóinak a sok segítséget, illetve az alpolgármester úrnak, valamint Ravasz Mariánnak is, hogy segítették e kert létrejöttét. Köszönöm Harmonovszky Viktornak, aki végigkísérte a rózsakert létrejöttét, s megtervezte magát a kertet, illetve köszönöm szépen a Municipal munkatársainak, dolgozóinak, akik mindezt megvalósították. (…) Ez a rózsakert történelmi utazás is egyben, hiszen, ha körülnézünk, látjuk, hogy minden egyes rózsafajta történelmi személyekről, eseményekről van elnevezve, illetve ott találjuk az adományozó nevét is, ugyanis ezek a rózsák »örökbe fogadhatóak«, így mindenki, aki szeretné, magáénak tudhatja, érezheti a virágokat” – jelezte Antal Ágota, aki elmondta, még októberben–novemberben is több rózsatő fog érkezni.

„Tulajdonképpen mi is a rózsa? Nem más, mint a virágok királynője” – kezdte köszöntőjét Győry Szilveszter, aki a többezer éves rózsák történetéről szólt, megemlítve többek között a török időket, amikoris a hódoltságok terültén számtalan rozáriumot hoztak létre a hódítók – az egyik ilyen ismert épp Gül Baba budai pasa híres rózsakertje volt. „Ha akkoriban lehettek szép rózsakertek, akkor a mai modern korban miért ne lehetnének” – tette fel a kérdést.

Elmondta, hogy a rózsák történelmi neveket, jeles magyar személyiségek neveit viselik, mint például Árpád-házi Szent Erzsébetét, Esterházy Jánosét, vagy épp a dunaszerdahelyi Csaplár Benedekét.

Győry Attila, Győry Szilveszter fia szerint az új Dunaszerdahelyi Rozárium az együvé tartozás szimbóluma lehet. „A kert még nem teljes, hiszen az üres ágyakba még érkezik például októberre 80 fajta, 400 tőnyi rózsa. S el kell mondjam, úgy érzem, az apámmal meglátogatott rozáriumok között a dunaszerdahelyi méltó helyet fog képviselni. Néhány éven belül egy buja és szépséges rózsakerben tudunk majd itt sétálni. És természetesen »jó társaságban«, hiszen itt lesz a magyar történelem »lenyomata«: találkozhatunk Klapka generálissal, Esterházyval, Jehuda Aszáddal vagy éppen Rejtő Jenővel.” – utalt Győry Attila a rózsák neveire.

A beszédeket követően Antal Ágota és Győry Szilveszter átvágták a megnyitó jelképes szalagát, átadva a nagyközönségnek, Dunaszerdahely város lakóinak, valamint az idelátogatóknak a Dunaszerdahelyi Rozáriumot, a város új rózsakertjét.

Az átadó ünnepségen részt vett a nevezett köszöntőkön túl A. Szabó László alpolgármester és több városi képviselő, így Herceg Andrea, Karaffa Attila és Ravasz Marián is. A Városi Hivatal részéről pedig Bubniak Júlia hivatalvezető és Klabuzai Andrea kabinetvezető mellett két főosztály vezetője, így Szelle Erika és Hervay György jelent meg a rózsakert átadásán. A városi tulajdonú cégek közül pedig a Perfects és a Municipal igazgatói, Fónod Zoltán és Jány József tették tiszteletüket a megnyitón.

A rozárium átadóünnepségén fellépett Mórocz Marcela és Bánházi Dóra.

Ezt már olvasta?

Cookies