Back to top

Már jövő hétvégén Felvidéki fesztivál!

Publikálva: 2023, augusztus 11 - 16:15
Szent István király ünnepén szeretettel várnak a szervezők kicsiket és nagyokat – Dunán innen és Dunán túl – programok gazdag kínálatával, amelyek közt mindenki megtalálja a kedvére valót.
Már jövő hétvégén Felvidéki fesztivál!

Íme, a teljes program:

 

SZOMBAT 2023. AUGUSZTUS 19.

10.00-16.00 Vásártér

Gyermekolimpia

10.00-16.00 Hagyományos népi játékok
Hegedűs Csaba és barátai 1999 óta szórakoztatnak gyermekeket, családokat. A Felvidéki fesztiválra saját tervezésű és készítésű népi játékokkal, ügyességi fajátékokkal és a kézzel hajtott fa körhintával, na meg fergeteges jókedvvel érkeznek, hogy kicsiknek és nagyoknak felhőtlen szórakozást biztosítsanak. Szent István irály ünnepének hétvégéjén Dunaszerdahelyen mindenki is bizonyíthatja ügyességét és bátorságát a lovagi tornán!

10.00 Hivatalos megnyitó Gútay László városi képviselővel, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnökével

10.10 Montekid óvodások fellépése. A Montekid Montessori magánóvoda kis művésznövendékei lépnek fel a hivatalos megnyitón, szeretettel és kedves műsorral várják a lelkes nézőközönséget!

10.30 - 11.00 Ringató foglalkozás a piciknek
A Ringató hosszú évek óta működik a Cseperedő program keretén belül Dunaszerdahelyen, az önkormányzat biztosítja a Csaplár Benedek VMK-ban a helyiséget. A foglalkozások helyi rendszerességgel valósulnak meg Kecskés Márta vezetésével. A Felvidéki fesztiválon Márta a Városi sportcsarnok melletti fák árnyékában várja majd a gyerekeket, szülőket. A Ringató foglalkozáson közreműködnek Varga Denisza és Kálmán Alica. A kedves érdeklődőket kérjük, ne felejtsenek magukkal hozni pokrócot.

10.30 - 12.30 Sportolva, játszva, jókedvvel az egészségért (a Vámbéry Ármin Alapiskola szervezésében)
Egy kis sport sosem árt, sőt, kifejezetten jót tesz testnek-léleknek! Floorball mérkőzésekre, jóleső sportolásra várják a szervezők a kicsiket és nagyokat egyaránt!

11.00 – 11.45 Simi és Zsolti interaktív gyerekbulija
Lelkes Simi színésznő-énekesnő és koreográfus Csiba Zsolti táncossal városunkban is számos sikeres, gyerekzsivajtól hangos fellépést tudhat maga mögött. Minyonokként imádjuk párosukat, Elsaként és Olafként meséből érkezett jóbarátokat ismerünk fel bennük. A Felvidéki fesztiválon is megjelennek, tánccal, dallal, ragadós jókedvvel fűszerezik a szombat délelőttöt a Vásártéren. Mégpedig nem akármilyen köntösben: Bohókásan, bohóckodva!
Simi táncoktatóként a Simi Dance tánccsoportjaival mostanáig Somorján foglalkozott, de szeptembertől Dunaszerdahelyen is indít egy csoportot a Csaplár Benedek VMK-ban a zenét kedvelő és mozogni vágyó gyerekeknek öttől 14 éves korig.

11.45 - 12.15 Szerdahely szaval: Petőfi dupla centenárium - szavalómaraton (a Szabó Gyula Alapiskola társszervezésében; a szavalatokat Hodossy Gyula Józef Attila-díjas költő értékeli)

12.30 - 14.00 Bíró Kert Lovasközpont
A Nagyudvarnoki Bíró Kert lovasközpontban 22 éve foglalkoznak lótartással, lovak kiképzésével. Bíró Anita vezetése alatt együtt dolgoznak a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési szakközépiskola lótenyésztés és lovaglás szakirányzatával, amelynek gyakorlati helyszínt is biztosítanak. A modernkori lovasíjászat mellett őseink harcművészetét szeretnék megismertetni a közönséggel. A csapat 1996-óta tart hagyományőrző lovasíjász bemutatókat a világ számos országában. A IX. – XI. századi magyar harcművészet mellett az V. századi hun harcmodor felelevenítése a fő célkitűzésük.  A gyerekeket is a lovak szeretetére nevelik, rendszeresen tartanak napközis táborokat, ahol az érdeklődőknek lovaglást oktatnak, és a lovak gondozására, ápolására is nevelik őket.
A Felvidéki fesztiválon az érdeklődők lovagolhatnak, megismerkedhetnek ősi hun és magyar fegyverekkel, a régmúlt harcosainak felszerelésével, ruházatával. Tartsatok velünk őseink harci múltjába és töltsetek feledhetetlen perceket a Bíró Kert Lovasközponttal!

S hogy mi lesz még?

 • Homokkép készítés és csillámtetkóvarázs
 • hamburger és hot dog a gyerkőcöknek
 • italok szomjúság ellen
 • pattogatott kukorica
 • vattacukor
 • jégkása

Csaplár Benedek VMK Rácz Tibor kamaraterem

Hagyományaink, örökségünk

16.30 Elmélkedők kertje – beszélgessünk a költészetről (a SZMIT társszervezésében) Hodossy Gyula, Z. Németh István és Kovács Balázs részvételével

18.00 Találkozás sporthőseinkkel (Álló István újságíró beszélget sportolóinkkal, edzőkkel)

Csaplár Benedek VMK előtti tér

A dal mindenkinek szól

15.00 Népzene szól a Tiszta Forrás előadásában
A Tiszta Forrás népdalkör idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A csoport alakulása óta hét ízben elnyerte az arany fokozatot a Kórusok és Népzenei Együttesek Tanácsa (KÓTA) által kiírt versenyeken (Eger, Bős, Alsópáhok, Pozsony, Győr, Dunaszerdahely). 2006-tól a legmagasabb szakmai elismerés, az Arany Páva Díj hétszeres birtokosa. A Tiszta Forrás Népdalkör Szabó Jolán vezetésével működik a kezdetektől fogva. A csoport mindenkori célja nemzeti hagyományaink megőrzése, a népdal népszerűsítése.

16.00 Kabarés - zenés kavalkád a Rivalda Színházzal
A dunaszerdahelyi Rivalda Színház immáron 10 éve munkálkodik Felvidéken, hogy magyar nyelvű előadásaival színesítse a felvidéki magyar kulturális életet. Színészei, akik magyarországi és felvidéki művészek, a Felvidéki fesztiválon egy kellemes zenés - kabarés színházi egyveleget mutatnak be a nézőközönségnek, mely az ismert dallamok mellett a legkedveltebb kabaré jeleneteket eleveníti fel.

17.00

Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László
A “Felvidéki nótapáros” a magyar nóta és a magyar operett elismert népszerűsítője határon innen és túl. A Duna Tv, Sláger Tv, a Dankó Rádió, az Erdélyi Magyar Televízió nótaműsorainak közkedvelt énekesei. Dóka Zsuzsa, a daloló állatorvos, Bősi Szabó László, az éneklő matematika tanár. Közös énekesi pályafutásuk közel 30 évvel ezelőtt kezdődött.
2018-ban a „Csallóköz kultúrájáért” díjat vehették át, majd a nemzetiségi kultúrában kifejtett tevékenységükért Nagyszombat megye elnökétől a „Kultúráért 2018” kitüntetést kapták. A Felvidéki Nótapáros legutóbbi elismerése a “Dankó Pista Életmű-Díj”, melyet a Magyarnóta Szerzők és Énekesek Országos Egyesülete adományoz. 
Dóka Zsuzsa és Bősi Szabó László szép magyar nótákból a magyar operett gyöngyszemeiből hoznak válogatást a Felvidéki fesztiválra, és ellátogatnak a “retro korszakba” is – a nagyérdemű ízelítőt kap az örökzöldek világából.
Bős város dalnokainak sokéves társadalmi és közérdekű tevékenységükért Bős Város Önkormányzata a „Pro Urbe” díjat, és a legmagasabb elismerést, a „Bős Város Díszpolgára” címet adományozta.

Kosáry Judit
Az ismert nótaénekes az 1994ben a Duna TV által meghirdetett Dankó Pista nótaénekes verseny egyik győztese volt. A nemzetközi Jákó Vera nótaénekes versenyen profi kategóriában ezüstkoszorús minősítéssel jutalmazták előadásmódját. Kálmán Imre Csárdáskirálynő c. operettjében a Sztázi szerepét játszotta Szlovákia több városában. Számos TV, és rádió felvétele készült és több hanghordozója is megjelent. Kulturális rendezvények kedvelt fellépője. Fogadják sok szeretettel az elbűvölő Kosáry Juditot a Felvidéki fesztiválon!

19.00 Kosár Szabolcs és Józsa Janka
Kosár-Józsa Janka és Kosár Szabolcs táncdal- és musicalénekesek nemcsak a színpadon, hanem a magánéletben is egy párt alkotnak. Hat éven át óceánjárókon szórakoztatták a Föld minden tájáról érkező vendégeket Pioneers nevű zenekarukkal. Műsorukkal egy sajátos zenei világba repítik közönségüket, felcsendül a régi, örökzöld sláger, sanzon, rock és popzenei gyöngyszem is. A Felvidéki fesztiválon zenei időutazásra hívják a nagyérdeműt.

20.00 Feledhetetlen jazz koncert a Farkas Attila Trio előadásában
Farkas Attila 24 éves jazz zongorista. Ifj. Szakcsi Lakatos Béla tanítványa. 2016 novemberében Peter Lipa kezéből átvehette a pozsonyi jazz verseny 30. évfolyamának ünnepélyes díjátadóján a Szlovák jazz új reménysége díjat. 2018-ban egy hónapot Berlinben töltött, az ottani jazz élettel ismerkedve. Berlini tartózkodása során elismert, színvonalas jazz klubokban lépett fel, mint a The Hat Bar jazz klub, vagy a b-flat - acoustic music + jazz club, valamint a Collegium Hungaricum Berlinben, ahol Snetberger Ferenccel és fiával, Snetberger Tonival adtak koncertet. Magyarországon többek között a budapesti MOMkultban, a Vigadóban, a Szigetfesztiválon, a Fonó-Budai Zeneházban, vagy a Kobuci kertben mutatta be virtuozitását. A Felvidéki fesztiválon a Farkas Attila Trio a következő felállásban lép fel: zongora: Farkas Attila Jr. (SK), nagybőgő: Szajko Adrián (SK), dob- Fazekas Tamás (HU)

S hogy mi lesz még?

 • Homokkép készítés és csillámtetkóvarázs
 • Magyar ízek, finomságok – sült hekk, pecseny, kolbász
 • kemencés lepény + grillsajt
 • hotdog
 • frissítők, italok
 • pattogatott kukorica
 • vattacukor
 • jégkása

 

VASÁRNAP, 2023. AUGUSZTUS 20.

Hagyományaink, örökségünk

11.00 Ünnepi szentmise és az új kenyér megszentelése a dunaszerdahelyi Nagyboldogasszony oltalma alatt álló Szent György-templomban

17.00 Koszorúzási ünnepség Szent István téren
Ünnepi beszédet mond: Pánczél Károly magyar országgyűlési képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke

Az ünnepi műsorban közreműködnek:
Derzsi György
színművész, énekes, színházi rendező és
Bíró Emese, a dunaszerdahelyi Kodály Zoltán Alapiskola tanulója (felkészítő tanár: Simon Anikó).

Csaplár Benedek VMK előtti tér

14.00 - 19.00 Hagyományos népi játékok
Hegedűs Csaba és barátai 1999 óta szórakoztatnak gyermekeket, családokat. A Felvidéki fesztiválra saját tervezésű és készítésű népi játékokkal, ügyességi fajátékokkal, na meg fergeteges jókedvvel érkeznek, hogy kicsiknek és nagyoknak felhőtlen szórakozást biztosítsanak. Szent István irály ünnepének hétvégéjén Dunaszerdahelyen mindenki is bizonyíthatja ügyességét és bátorságát a lovagi tornán!

14.00 – 17.00 Foglalkozások, alkotóműhelyek gyerekeknek
A dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár, Rajkovics Péter, az Életfa PT és több kedves támogatónk, partnerünk részvételével. Lesz arcfestés, agyagozás, kifestés, rajz és sok-sok játék!

Csaplár Benedek VMK csarnoka

Művészetek találkozása

14.45 Szent István király élete és kora rajzverseny eredményhirdetés (a Kodály Zoltán AI társszervezésében)

15.30 Képzőművészeink kincsei – kiállításmegnyitó és beszélgetés helyi nem professzionális művészekkel
Boros Volner Erika, Tarcsi Alica, Kocsis Orsolya, Krascsenyits Piroska és Nagy Tímea megtisztelik a Felvidéki Fesztivált azzal, hogy bemutatják legféltettebb kincseiket. Lesz szebbnél szebb mandala, csodaszarvas, népmesékbe illő festmények, szépséges mézeskalácsdíszek, kérámiából kis-nagy csodák. A művészeink szívesen megtanítják az érdeklődőket képzőművészetük alapjaira is, mert az alkotás öröm, és az öröm akkor a legszebb, ha közös <3

Csaplár Benedek VMK előtti tér

A dal mindenkinek szól

18.00 Lámpás Citerazenekar:
A LÁMPÁS citerazenekar tagjai kisgyermekként ismerkedtek meg a citerazenével. A gyökerek 1972-ig nyúlnak vissza a nyárasdi citerazenében. A zenekar az évek során több átalakuláson ment át.  A jelenlegi formáció 2020 júliusától létezik. Céljuk a felvidéki magyar népi kultúra kincseinek megőrzése és továbbadása az új generációnak. Jelenleg a zenekarnak 3 utánpótlás csapata van: LÁMPÁS JUNIOR citerazenekar, LÁMPÁCSKA citerazenekar és KISLÁMPÁS citerazenekar. A népi hagyományt minden korosztály a szívében hordozza. Tudásukat, a hagyomány iránti tiszteletüket szeretettel adják át a Felvidéki fesztivál közönségének 2023. augusztus 20-án a koszorúzási ünnepség után a Csaplár Benedek VMK előtti téren.

19.00 Ifj. Derzsi György fellépése
Derzsi György magyar színművész, énekes, zeneszerző is megörvendezteti a közönséget fellépésével Dunaszerdahelyen 2023. augusztus 20-án a koszorúzási ünnepségen, valamint a Felvidéki fesztiválon is.

Derzsi György 2001-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetem operett-musical szakán. Tagja volt a a Komáromi Jókai Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház társulatának. Vendégszerepelt a szinte az összes vármegyei székhelyeken működő színház előadásaiban. 2013 és 2018 között a dél-komáromi Magyar Lovas Színház színésze, rendezője, művészeti vezetője volt. Rendezőként a János Vitéz, Az utolsó betyár, a Honfoglalás és a Kincsem c. előadásokat jegyzi. A nagysikerű Kincsem és a Vörös Rébék c. musical balladák, a Szent László, a lovagkirály c. zenés lovagi játék, valamint A Boldogság Szövetsége c. családimese-musical zeneszerzője. 2021-ben a Meskó Zsolt szövegíróval közösen alkotott A tizenötödik c. musicallal megnyerték a III. Madách Musical Pályázat első helyét, és 2022-ben a Madách színház kiemelt produkciója lett. Meskó Zsolt: Szerelmem, Sárdy, illetve Varga Emese – Benkő Géza: Lehár c. zenés monodrámáinak előadója, az utóbbi a nézői szavazatok alapján 2023-ban a Vl. Rátonyi Operett Fesztivál legjobb előadása lett. Vadkerti Imre és Kovács Koppány társaságában A három királyok produkció tagja.

19.45 Dunaszerdahely dalol: Tavaszi szél vizet áraszt – közös éneklés     
A Felvidéki Fesztiválon közös éneklésre hívjuk Dunaszerdahely lakosait, és persze a kedves hozzánk látogatókat.
(egy kis segítség: Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom. Minden madár társat választ, virágom, virágom. Hát én immár kit válasszak, virágom, virágom? Te engemet s én tégedet, virágom, virágom.)

20.00 Színpadon a 10 éves jubileumát ünneplő Opera Trio
Az Opera Triot 2013-ban alakította meg három felvidéki énekművész: Kevicky Tünde, Kollár Katalin és Kovács Nagy Andrea. Tavaly óriási sikereket arattak a Československo má talent tehetségkutató műsorban való szereplésüknek köszönhetően, amelynek döntősei lettek. Az Opera Trio ezúton is szeretné megköszönni a kedves közönségnek, a dunaszerdahelyieknek, ekecsieknek, csallóközieknek a sok támogató szavazatot, a biztatást, hiszen nagyban hozzájárultak, hogy ilyen messzire jutottak egy televíziós showműsorban. Repertoárjuk a magyar nótáktól a popzenén, musicaleken, operetteken keresztül egészen az operáig terjed. Eleganciájukkal és tehetségükkel az operett és a popzene legismertebb dallamain keresztül kalauzolják a zene szerelmeseit az opera csodálatos világába. Az Opera Trió idén ünnepli fennállásának tizedik jubileumát, és a Felvidéki fesztiválon nagyszabású koncerttel kedveskedik a nézőközönségnek a Komáromi Kamarazenekar kíséretében Medveczky Szabolcs vezetésével. Vendégfellépők: a Budapesti Monarchia Operett énekesei és tánckara.

Az Opera Trio koncertje előtt közös éneklésre invitálunk minden daloskedvű dunaszerdahelyit és ide látogatót, hadd hallja kerek e világ, hogy Dunaszerdahely dalol!

S hogy mi lesz még?

 • Homokkép készítés és csillámtetkóvarázs
 • Magyar ízek, finomságok – sült hekk, pecseny, kolbász
 • kemencés lepény + grillsajt
 • hotdog
 • frissítők, italok
 • pattogatott kukorica
 • vattacukor
 • jégkása

Ezt már olvasta?

Közlemény

Közlemény

A Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ ezúton is...

Cookies