Back to top

Már jön is a 2 euró fölötti benzin?

Publikálva: 2022, június 9 - 14:11
A gépjárművezetők már most rekordáron tankolnak, és úgy tűnik, hogy az üzemanyagár-emelkedés nem áll meg egykönnyen. Elemzők szerint hamarosan két eurónál is drágábban tankolhatunk.
Már jön is a 2 euró fölötti benzin?

A kormány ennek ellenére nem állt elő olyan kompenzációs intézkedésekkel, amelyek legalább részben mérsékelnék a szlovákiai polgárok pénztárcájára gyakorolt ​​nyomást. Az olajárak azért emelkednek, mert az országok attól tartanak, hogy nem lesz elég olaj a piacon.

Miután Kína is felébredt a Covid-válság után, megnőtt az olaj iránti érdeklődés és a kereslet is.

A Slovnaft szerint a pozsonyi finomítónak gondjai lesznek az Un által elfogadott orosz olajembargó miatt.

A Slovnaftnak 18 hónapja van arra, hogy átálljon a nem orosz olaj feldolgozására, bár a kivételnek köszönhetően továbbra is importálhat orosz olajat Szlovákiába.

A Slovnaft szerint azonban a gond a bevételük részét képező orosz olajtermékek exportjával van. A környező államok ugyanis nem kértek kivételt, így a Slovnaft elveszíti a megrendeléseit.

Richard Sulík gazdasági miniszter szerint a Slovnaft anyavállalata, a MOL az ülés előtt megerősítette, hogy a szlovák piac kiszolgálása elegendő a finomító biztonságos működéséhez. A Slovnaft azonban most tagadja ezt. „Még ha elméletileg uralnánk is a teljes hazai üzemanyagpiacot, ez akkor sem fedné a 70%-ot.

A technológiai minimum eléréséhez továbbra is szükség van exportra, különösen a benzin esetében, amely egyébként felhalmozódhat”

– magyarázta Anton Molnár, a Slovnaft szóvivője.

A más típusú olajra való átállás 200-300 millió euróba kerül. „A Slovnaft egy magáncég, jelenleg nagyon jól kereső, így minden új technológiákba való befektetés az ő érdekükben áll” – válaszolta erre Sulík.

Szakértők szerint az elkövetkező hónapokat a nyaralási szezon és az utazások miatt megnövekedett kereslet is befolyásolja az üzemanyagárakat. „A benzin és a gázolaj ára a világpiaci olajárak emelkedése miatt is növekszik.

Ha nem történik olyan éles fordulat, mint például az ukrajnai béke, a benzin és a gázolaj ára nagy valószínűséggel meghaladja a két eurót is”

– jelentette ki Ján Pišta energetikai elemző, aki szerint azonban a drágulás visszafogja az üzemanyag-fogyasztást, és ennek következtében az ár is csökkenni fog.

Forrás: cas.sk / ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies