Back to top

Már 15 éve fizetünk Szlovákiában euróval

Publikálva: 2024, január 1 - 08:57
Szlovákia 2009. január elsején, 16. országként vezette be a közös európai fizetőeszközt, az eurót a készpénzes és a készpénzmentes forgalomban. Ezt megelőzően az Európai Unió Tanácsának döntésével 2008. július 8-án meghatározták a szlovák korona átváltási árfolyamát, melynek értelmében 1 euró 30,126 szlovák koronának felelt meg.
Már 15 éve fizetünk Szlovákiában euróval

Az euró bevezetéséhez szükséges előkészületek azonban már hamarabb megkezdődtek. A maastrichti konvergenciakritériumok teljesítése az euró szlovákiai bevezetésének kulcsfontosságú feltétele volt, melyre Szlovákia 2003. április 16-án kötelezte magát. A konvergenciakritériumok jelentenek garanciát arra, hogy az érintett tagállamok készen állnak az euró bevezetésére, és csatlakozásuk sem saját magukra, sem a teljes euróövezetre nézve nem fog gazdasági kockázatokat jelenteni.

Az euróövezeti csatlakozás gazdasági kritériumai azt hivatottak biztosítani, hogy egy ország képes legyen beilleszkedni az euróövezet monetáris rendszerébe.

A szerződés nem határozott meg Szlovákia számára az euró bevezetésre vonatkozó határidőt. Szlovákiának tehát teljesítenie kellett az alábbi gazdasági konvergenciakritériumokat:
– árstabilitás – az inflációs ráta legfeljebb 1,5 százalékponttal haladhatja meg a három legjobb teljesítményt nyújtó tagállam inflációs rátáját,
– rendezett és fenntartható államháztartás – a ország nem állhat túlzotthiány-eljárás alatt,
– árfolyam-stabilitás,
– hosszú lejáratú kamatlábak – a hosszú lejáratú kamatláb legfeljebb 2 százalékponttal haladhatja meg az árstabilitás szempontjából három legjobb teljesítményt nyújtó tagállam kamatlábát.

Az euró szlovákiai bevezetése hivatalosan 2003. július 16-án kapott szabad utat, amikor Mikuláš Dzurinda kormánya jóváhagyta az euró szlovákiai bevezetésének, valamint a kormány és a Nemzeti Bank közös eljárásának stratégiáját Szlovákia eurózónába történő belépése tekintetében.

Ezt követően 2004. szeptember 8-án a szlovák kormány jóváhagyta az euró bevezetésének konkretizált stratégiáját és ezzel a bevezetés tervezett időpontját, melyet 2009. január elsejében határoztak meg. A következő esztendőben jóváhagyták az euró problémamentes és sikeres bevezetéséhez szükséges lépések összességét és nemzeti koordinációs bizottságot hoztak létre a szlovákiai bevezetés legfelsőbb irányító és koordinációs szerveként.

2005 decemberében Szlovákia csatlakozott az ERM-II-höz, azaz az európai árfolyam-mechanizmushoz, melynek célja annak biztosítása, hogy az ország gazdasága túlzott árfolyam-ingadozások nélkül is zökkenőmentesen működjön. 2008-ban az Eurostat igazolta Szlovákia részéről a maastrichti konvergenciakritériumok teljesítését 2,2% százalékos inflációval, 2,2%-os államháztartási deficittel, a GDP 29,4%-át kitevő államadóssággal és 4,5%-os hosszú lejáratú kamatlábbal.

Az EU Tanácsa végleges hatállyal 2008. június 20-án erősítette meg Szlovákia eurózónába való belépését.

Az euró bevezetésének nemzeti terve szerint Szlovákiában 2008 augusztusától érvénybe lépett az árak és pénzügyi értékek szlovák koronában és euróban való kötelező duális feltüntetése. Az euró bevezetését követő 16 napon át duális pénzforgalom volt érvényben, ami annyit jelentett, hogy koronában és euróban is lehetett fizetni, a visszajárót azonban már csak euróban adták.

A korona pénzérméket 2009. június 30-ig lehetett a bankokban beváltani. Az év utolsó napján megszűnt a duális árfeltüntetés kötelezettsége és a szlovák korona beváltása a bankokban. Szlovák koronában 10, 20 és 50 filléres, valamint 1, 2, 5 és 10 koronás pénzérmék voltak forgalomban. A legkisebb értékű, zöld színű bankjegy a 20 korona volt, majd a kék 50, a narancsszínű-piros 100, a rózsaszín-zöld 200, a barna 500, a lila 1000 és narancsszínű-barna 5000 koronás bankjegy következett.

Mindegyik szlovák bankjegy a szlovák történelem személyiségeit ábrázolta, a 20 koronás Pribinát, az 50 koronás Cirillt a Metódot, a 200 koronás Anton Bernolákot, az 500 koronás Ľudovít Štúrt, az 1000 koronás Andrej Hlinkát, az 5000 koronás pedig Milan Rastislav Štefánikot.

A 20 koronás bankjegy hátoldalán a nyitrai vár, az 50 koronáson a zobordarázsi templom, a 100 koronáson a lőcsei városközpont, a 200 koronáson a nagyszombati vigadó, az 500 koronáson a pozsonyi vár, az 1000 koronáson a háromszlécsi tempom középkori falfestménye, az 5000 koronáson pedig Milan Rastislav Štefánik Bradlo-dombon levő síremléke volt látható.

Mindegyik szlovák bankjegy férfit és szlovák történelmi személyiséget ábrázolt, egy kivételével, a 100 koronás bankjegyen Szűz Mária volt látható a lőcsei Szent Jakab-templom oltáráról.

Míg a pénzérmék a körmöcbányai pénzverdében készültek, a bankjegyek a világ több országában, így Kanadában, Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban, Ausztriában és Lengyelországban.

Előfordulhat, hogy máig van valakinek a birtokában szlovák korona. Amennyiben pénzérmékről van szó, ezeket már csak emlékként őrizhetjük meg, mert beváltásuk 2014 elején befejeződött. A bankjegyeknek azonban még mindig van értékük és beválthatók.
Ezeket egyedüliként a Szlovák Nemzeti Bank váltja be ingyenesen és időkorlát nélkül az 1 euró = 30,126 korona kurzus szerint. A beváltás történhet személyesen vagy postai úton.
A bankjegy postai küldeményként történő eljuttatása esetén a Szlovák Nemzeti Bank ajánlatosnak tartja a biztonsági boríték használatát, melyet a bank központjába kell címezni. A bankjegyek mellé mellékelni kell a személyi igazolvány vagy az útlevél hitelesített másolatát, külföldi állampolgárként pedig a tartózkodási engedélyt.

A Szlovák Nemzeti Bank csak bankszámlára történő utalással folyósít pénzt, ezért mellékelni kell az adott bank írásbeli igazolásának eredeti példányát is arról, hogy az ügyfelükről van szó, vagy mellékelni kell egy három hónapnál nem régebbi számlakivonatot az ügyfél teljes nevének és címének feltüntetésével.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)

Ezt már olvasta?

Címkék: euró, euro
Cookies