Jelenlegi hely

Malý Matúš példakép lehet

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, július 10 - 11:32 | DAC hírek
Az aktuális idény utolsó mérkőzései lehetőséget nyújtottak az akadémiánk két tehetségének, hogy megmutathassák magukat a felnőttcsapat kezdő tizenegyében. Ők pedig meg is ragadták az esélyt.
Malý Matúš példakép lehet

Malý Matúš és Sainey Njie is a koronavírus által jelentősen sújtott 2019/20-as bajnoki idény végének a kellemes meglepetései közé tartoznak.

Tekintsük át alaposabban a páros eddigi pályafutását, az edzők és a sportigazgató véleményét a fejlődésükről. Elsőként jöjjön Malý Matúš, aki már a köldökzsinórjával is Dunaszerdahelyhez kapcsolódik, hiszen városunkban rakta le őt a gólya.

Fiatal tehetségünk családja mindkét ágáról örökölte a futballgéneket. Édesapja, Juraj Malý maga is egykoron focizott és a fiaival is megszerettette a világ legszebb játékát. Az idősebb, Dominik a szeniceiek színeiben az élvonalban is pályára lépett, ám később inkább a jogtanulást részesítette előnyben, jelenleg csak alacsonyabb osztályban futballozik.

Matúš édesanyja a Gödölle-családból származik. Ez a vezetéknév főleg az idősebb szurkolóinknak lehet ismerős. Gödölle Béla, klubunk egykori játékosa és edzője, Matúš nagypapájának volt a testvére. Ő is a védelem közepén futballozott, később pedig a kispadon is sikeres lett, hiszen 1977-ben a DAC pont az ő irányításával jutott fel a divízióba, amely akkor a harmadik legmagasabb osztály volt.

Így tehát nem volt kérdés, hogy Matúš melyik sportot választja. Már ötéves korában beíratták őt szülei a Szabadidőközpontba, nem ritkán az öt évvel idősebb bátyjával és annak barátaival is focizott. Az előkészítőknél már a DAC kötelékébe tartozott, és fokozatosan az összes korosztályos együttest megjárta.

Nemcsak a magasságával, de a játékintelligenciájával vagy a kellő keménységével is kitűnt. Született vezérként többségében ő hordta a csapatkapitányi karszalagot is. A felnőttgárda edzői a 2017/18-as szezonban figyeltek fel először a tehetségére. Marco Rossi az olmützi Sigma elleni felkészülési mérkőzésen adott először neki lehetőséget 2018 januárjában. Tizenhat éves volt ekkor. Attól fogva többé-kevésbé végleg megtalálta helyét az első csapat öltözőjében. Igaz, hogy a mérkőzéseket az U19-es együttesben abszolválta és a végéhez közelítő szezonban a 2. ligás somorjai farmcsapat színeiben is folyamatosan megcsillanthatta a tudását.

Malý Matúš tagja volt az U16-ostól egészen a tizenkilenc éven alatti korosztályos válogatottaknak. Utóbbiban ráadásul a csapatkapitányi szalagot is viselhette. Pályafutása első professzionális szerződését 2019 augusztusában írta alá, amely 2022. június 30-ig érvényes.

„Az ifjúsági edzők közül a Martin Žamba, Szijjártó László, Albert Rusnák hármasnak tartozom a legnagyobb köszönettel. Elsőrendű célom, hogy stabil helyet harcoljak ki a felnőttcsapat kezdő tizenegyében és hogy trófeákhoz segítsem a klubot. Később szívesen kipróbálnám magam külföldön is, főleg az angol Premier League vonz. Ott található a kedvenc együttesem is, méghozzá a Liverpool. A játékosok közül leginkább Van Dijk a példaképem” – árulta el a néhány nap múlva a 19. életévét (szül. 2001. július 11-én) betöltő Matúš, aki tavasszal sikeresen befejezte tanulmányait a dunaszerdahelyi Ladislav Dúbrava Gimnáziumban. Ősztől a Testnevelési Kar sportmenedzsment szakán folytatja.

Malý Matúšról mondták:

Jan Van Daele, a DAC sportigazgatója: „Matúš mindegyik korosztályban vezér és csapatkapitány volt, ami sokat elmond a jelleméről. Azon kívül, hogy remek futballista, a természete is kiváló, ezzel pedig mindenki számára példakép lehet. Reméljük, hogy az elkövetkező években megszilárdítja helyét a felnőttcsapat kezdő tizenegyében és klubunk összes fiatal futballistájának a példaképe lesz. Matúš az akadémiánk neveltje, ahol felkészítjük a labdarúgókat a felnőttfoci világára. A múlt idényben néhány mérkőzésen a Somorja színeiben is szerepelt, folyamatosan kiváló teljesítményeket nyújtva. Tudtuk róla, hogy jó játékos lehet belőle. Ez az egyik oka a Somorjával való együttműködésünknek.”

Bernd Storck, a DAC felnőttcsapatának vezetőedzője: „Malý Matúš és Sainey Njie is érdekes játékosok a jövőre nézve, nagyon tehetségesek. A legutóbbi mérkőzések megmutatták, hogy folyamatosan fejlődnek és hogy tehetséges, perspektivikus labdarúgók. Keményen kell viszont dolgozniuk és megragadni a kínálkozó lehetőséget. Úgy gondolom, kiválóak az itteni körülmények ahhoz, hogy magas szinten fejlesszék a tehetségüket.”

Michal Kuruc, a 2019/20-as szezonban a DAC U19 vezetőedzője: „Malý Matúš szorgalmas futballista és egy nagyon jó karakter az öltözőben. Mindig érezni lehetett őt a pályán, amikor a tizenkilenc éven alatti együttesben futballozott. Azzal, hogy a Somorja színeiben játszott a felnőtt második ligában, tapasztalatot és nyugalmat hozott az U19-es gárdához. A vele való együttműködésünk nagyon jó szintű volt. Matúšban megvan a potenciál, szorgalmas és céltudatos. Ha folyamatosan megkapja a lehetőséget a Fortuna Ligában, érdekes pályafutás állhat előtte. A fizikai paraméterei megvannak hozzá, szorítunk neki, hogy sikerüljön.” 

dac1904.sk

Címkék: DAC, Matúš Malý