Back to top

Májustól drágább lesz fogorvoshoz menni!

Publikálva: 2024, április 16 - 07:18
Májustól megszüntetik a fogászati ​​többletjuttatásokat az egészségbiztosítók. Az Egészségügyi Minisztérium azt állítja, hogy a többletjuttatás betöltötte nevelési célját, és új formák után kell nézni.
Májustól drágább lesz fogorvoshoz menni!

„A megelőző vizsgálatokon való részvétel növelésében rejlő edukációs potenciál kimerült, ezt újra kell értékelni, és új, a megelőzést célzó előnyöket kell keresni”

– mondta Zuzana Dolinková (Hlas-SD) egészségügyi miniszter.

A fogászati többletjuttatások a jelenlegi formában április végén megszűnik.

„Eddig az időpontig az egyes egészségbiztosítók egyedi szempontjai érvényesek az ellátás visszatérítésére. A kapcsolódó kérelmeket, amelyek megfelelnek az érintett egészségbiztosító által meghatározott valamennyi kritériumnak, megfelelően elbírálják”

– ismertette a tárca. Az egészségbiztosítók által a fogászati ​​ellátás kifizetésére 2024 végéig felhasználni tervezett forrásokat az egyéb szükséges járóbeteg-ellátás folyósítására fordítják.

A minisztérium tisztázta, hogy a Pénzügyminisztériummal folytatott konzultációt követően javasolta a többletjuttatások felülvizsgálatát.

„Az többletjuttatásokat ugyanabból a forrásból finanszírozzák, mint az egészségügyet, vagyis az egészségügyi illetékekből és az állami biztosítottak befizetéseiből. Ezért fontos, hogy az említett források a maximális ár-érték arányt hozzák a beteg számára”

– jegyezte meg.

Dajana Petríková, a Szlovák Köztársaság Egészségbiztosítói  Szövetségének ügyvezető igazgatója kijelentette, hogy minden egészségbiztosító dolgozik az új többletjuttatások előkészítésén.

„Egyértelmű, hogy a fogorvosi ösztönző juttatás betöltötte a célját, és a megelőző vizsgálatokon való részvétel további növelésének lehetőségei már kimerültek. Biztosíthatom azonban, hogy minden egészségbiztosító azon dolgozik, hogy előkészítse a számára új, hasznos juttatásait”

– mondta.

ma7 | TASR

Ezt már olvasta?

Címkék: fogászat
Cookies