Back to top

Május végéig fizetik a menekültek után járó lakhatási támogatást

Publikálva: 2023, február 16 - 05:55
Május 31-ig meghosszabbították a menekültek elszállásolása után járó támogatás kifizetését – döntött szerdán a kormány. A hozzájárulás összege változatlan marad. A támogatás összege továbbra is tíz euró egy menekült után, éjszakánként, illetve öt euró a 15 év alatti gyerekek után.
Május végéig fizetik a menekültek után járó lakhatási támogatást

„Még mindig ez a leghatékonyabb módja a menekültek megsegítésének, a társadalomba való beilleszkedésük elősegítésének. Ezzel a támogatással egyúttal Szlovákia lakosainak is segítünk, akiknek egyes területeken egyébként gondot okozna az ingatlanuk bérbeadása” – mondta Roman Mikulec (OĽaNO) megbízott belügyminiszter.

„2022 tavaszához képest hónapról hónapra csökken az elszállásolt menekültek száma, ezzel együtt a szállásadók száma is.

A csökkenés összefügg azzal, hogy sok menekült visszatér Ukrajnába, vagy más országba megy tovább, illetve igyekszik saját otthont teremteni” – mondta Ján Orlovský, a belügyminisztérium migrációs hivatalának igazgatója.

A támogatás folyósításának feltétele, hogy az ingatlan tulajdonosa és a menekült szerződést kössön a szállásadásról, a szerződést az önkormányzathoz kell benyújtani.

Minden naptári hónap végén értesíteni kell az önkormányzatot arról, hogy a bérbeadó hány éjszakán át és hány menekültet szállásolt el. A menekült személy kötelessége személyesen bejelenteni a település önkormányzatának, hogy szállást nyújt neki a bérbeadó. 2024. március 4-ig lehet ideiglenes menedékért folyamodni Szlovákiában.

(TASR)

Ezt már olvasta?

Cookies