Jelenlegi hely

Május elején jön a magyar majális

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, április 23 - 09:14 | Közérdekű
Gazdag programkínálattal várja a családokat és érdeklődőket az idén kétnaposra tervezett magyar majális a városi szabadidőpark teljes területén május 3-án és 4-én. A cél, hogy együtt ünnepeljen magyar a magyarral – számoltak be sajtótájékoztató keretében a tervezett programokról Bugár György és Lázok Attila szervezők.
Május elején jön a magyar majális

Maga az eseménysorozat a Magyarok Országos Gyűlésének hivatalos előrendezvénye lesz, így a dunaszerdahelyi magyar majális megnyitóján annak fővédnöke, Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Hájos Zoltán, Dunaszerdahely város polgármestere, Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, valamint Vukics Ferenc, a magyar Országos Baranta Szövetség elnöke mond ünnepi beszédet. 

A több társszervező között ott van Dunaszerdahely város önkormányzata, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya mellett működő ifjúsági bizottság és a Csallóköz Kultúrájáért Közművelődési Közösség, a magyar Országos Baranta Szövetség, illetve képviselteti magát a DAC sportklub és az YBS szurkolói csoport is. 

A kétnapos program első napja a fiataloké lesz, akiket a vásártér több helyszínén könnyűzenei pogramokkal, koncertekkel várják őket, illetve ezen a napon Brüsszel, vigyázz, jövünk! címmel mutatkoznak majd be egy előadás keretében az MKP listavezető európai parlamenti képviselőjelöltjei, Csáky Pál, Berényi József és Horony Ákos is.

A szombat a Cserkészháztól induló felvonulással kezdődik majd tíz órakor, de a kilátogatókat látványos Himnusz-éneklés, májusfa-állítás, minifoci-bajnokság, DAC-fansátor a játékosokkal, koncertek, népzenei hagyományőrző és népművészeti együttesek fellépése, kézműves foglalkozások, barantások bemutatói, történelmi csatajelenetek és különlegesnek ígérkező történelmi élőkép is várják majd többek között, de sokak számára feledhetetlen lesz majd a Pósfa zenekar fellépése is.

Természetesen a kulturális programok mellett elmaradhatatlanok lesznek a kézműves sátrak, a lacikonyhák, de a népszokásokat bemutató, illetve felevenítő programelemek is, így mind a gyermekes családok, mind az egyénileg kilátogató érdeklődők, vagy baráti társaságok is megtalálják majd a maguk számára legkedvesebb elfoglaltságot.

Íme a teljes programkínálat:

Május 3., péntek    
14.00 – Az Év Hangja járási vetélkedő előadói        
– Ifjú tehetségek a színpadon – Lentulay Krisztián, Ábrahám Imike, Haizok Melinda,  Modern tánc, Csiliznyárad – Csiba Zsolt 
– Nóta és retro – Nagy Noémi, Lőrincz Roland
– Kürt – tánc nélküled    
16.00 – EU-s jelöltek bemutatkozása – Csáky Pál, Berényi József és Horony Ákos
18.00 – Night Ride koncert
19.00 – Expired Passport és Török Ádám koncert

Május 4., szombat
9.30 – 12.00 – DAC inho – minifoci – U7 és U8
10.00 – Felvonulás
11.00 – Sarló                        
11.30 – Istentisztelet        
12.10 – Ünnepi megnyitó. Májusfa állítása, díszítése, népszokások, Nagy Iván és a Dunaág, Ágacska

Nagyszínpad
14.00 – Illésháza – citera
14.15 – Felsővámos, Nagymad – népdalkörök
15.00 – Élőkép 
16.00 – Zoboralja – népzenei csoportok fellépése
17.00 – Ekecs – Apácaszakállas Csemadok ASZ műsora
17.45 – bősi Kék Duna Vegyeskar
18.00 – A Nagyabonyi és a Radamosi népdalkör és citerások műsora 
18.40 – Megmaradásunkért – Hodos
19.30–21.30 – PÓSFA zenekar fellépése
21.30-tól – Meszi – retrobuli

Előadások 
16.00–20.00    
Demkó Attila: Máglyatűz – a magyar kisebbségi kérdés geopolitikája
Kékesi Raymund: Székely terrorizmus vagy XXI. századi koncepciós per? 
Bárdos Gyula: 70 éves a Csemadok
Vukics Ferenc: Fenntartható nemzet
Mikóczi Ferenc: A Vulkán Polgári Társulás bemutatása
DAC-fansátor

Címkék: Magyar Majális