Back to top

Máig él Szent István üzenete

Publikálva: 2018, augusztus 20 - 21:38
Államalapító szent királyunkra emlékeztünk a róla elnevezett napok keretében augusztus 19-én és 20-án Dunaszerdahelyen.
Máig él Szent István üzenete

Vasárnap este a Honfoglalás című rockopera színpadi verziójára kíváncsi tömeg töltötte meg a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti teret.  A több mint hatszáz néző vastapssal jutalmazta a Pintér Tibor színművész rendezésében, illetve a Szigetszentmiklósi Sziget Színház előadásában bemutatott zenés-táncos darabot.

A szent király napján, 20-án előbb ünnepi szentmisén idézték fel a nagy előd alakját a Szent György-templomban – ennek főcelebránsa Bozay Krisztián iskolaesperes volt. 

A szentmisét követően az ünneplők a Szent István térre vonultak át, az ottani Szent István emlékműhöz. 

Ünnepi köszöntőt A. Szabó László alpolgármester, míg ünnepi beszédet Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának országos elnöke mondott. 

A. Szabó László a közelgő választási időszakra mutatott: „egy ünnep üzenet nélkül mit sem ér... Mivel szinte már csak hetek választanak el bennünket az önkormányzati választások jelöltállításától, így ez a mai ünnep legyen ennek ürügyén és ily módon is egy jóindulatú és tapintatos üzenet. Hitvalló királyunk kapcsán ugyanis elmondhatjuk, hogy lefektette egy nemzetközileg elismert politikai és erkölcsi rend alapjait. Mindeközben pont olyan tulajdonságok jellemezték, mint amit napjaink közszerepet vállaló politikusaitól is elvárnánk: legyenek mindenekelőtt alázatosak és gondoskodók! Saját életük példája tegye őket hitelessé és elfogadhatóvá!

Ne hatalomra, hanem küldetésre vágyakozzanak!

Vigyék tovább nemzetünk és közösségünk örökségét! Városunk érdekében vállaljanak szolgálatot és felelősséget!

Éljen bennük a szent istváni szellemi hagyaték! Munkálkodjanak az egység megteremtésén, buzgólkodjanak a bizalom kiépítésében!” – foglamazott a kultúráért felelős alpolgármester. (A teljes beszéd itt érhető el!)

Menyhárt József MKP-elnök a szent istváni életútat felidézve előbb a múltba tekintett, majd kritikus szemmel a jelenbe: „van valami a levegőben! Éleződnek a szótőrök, rotyog az alap a zaftos pletykák üstjei alatt, botránykonzervek számolódnak; vaktöltényről élesre cserélik lövedékeiket a karaktergyilkosok. A gond csak épp abban van, hogy a tegnapok tusái és a holnapok ütközetei közt a jelen vérzik el! Pedig, a szent istváni mintán okulva nekünk is el kell kezdenünk a saját jelenünket élni: nem pedig kifogásokat keresni, mit-kivel-miért-nem… és ha netalántán mégis, akkor miért mégsem? Mert nem elég megkoszorúznunk a közös múltat, a Himnusz és a Szózat közt remélni a szebb jövőt! Mert – való igaz – ebben nagyok vagyunk: a múltkoszorúzó – szebbjövőreménylésben.
Csak valahogy az a jelenmegélés, valahogy az nem megy!” – figyelmeztetett, hozzátéve: „Az elszórványosodott, elsoványodott élettereinken csak a tudatos összefogás stratégiája segít. A hatékony védekezés mellett a merész támadásról sosem szabad lemondanunk: de belső háborúink luxuskorszaka lejárt!” (A beszéd teljes terjedelmében itt érhető el!)

A beszédek elhangzása után a politikai pártok helyi képviselői, valamint a város civil szervezetei helyezték el a kegyelet koszorúit a szobor talapzatánál. A városvezetés képviseletében részt vett a megemlékezésen Horváth Zoltán alpolgármester, valamint Bubniak Júlia hivatalvezető, illetve a városi hivatal több munkatársa is. Mellettük megjelent Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos, Csicsay Gábor és Rigó Konrád államtitkárok, Sárközi Irén parlamenti képviselő, illetve a helyi közélet szereplői. 

Az ünnepi alkalom a Himnusz közös éneklésével ért véget. Az ünnepség fényét a Szent György Kórus fellépése, valamint Heringes Williamnek, a Novus Ortus Diákszínpad tagjának a szavalata emelte.

Képgalériánkat itt tekinthetik meg!

Ezt már olvasta?

Cookies