Back to top

A mai ellenfélről: FK Željezničar Sarajevo

Publikálva: 2016, február 11 - 07:28
Csütörtökön helyi idő szerint 15 órától (idehaza 14.00) a törökországi edzőtábor második felkészülési mérkőzése vár a DAC-ra, mely során a legsikeresebb bosnyák együttessel, a szarajevói FK Željezničarral találkozunk.

A klub Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban székel, amely a Balkán-félsziget négymillió lakosú országának délnyugati részén terül el. A csaknem hétszázezer lakosú Szarajevó több okból is híres: itt követtek el merényletet Ferenc Ferdinánd, az Oszrák-Magyar Monarchia trónörököse ellen (ez volt az I. világháborút kirobbantó ürügy), itt rendezték meg az 1984-es téli olimpiai játékokat, és ráadásul a várost az „Európa Jeruzsáleme” elnevezés is illeti.

A Željezničar a tizenkétezer férőhelyes, 1953-ban épített Grbavica stadionban játssza a hazai mérkőzéseit. Az öregedő stadion éppen felújítás alatt áll, mely befejezésének időpontja egybeesik a tavaszi első forduló kezdésének időpontjával (ugyanakkor indul, mint a Fortuna liga - február 28-án). A DAC-hoz hasonlóan a Željezničar is hamarosan új stadion építését tervezi.

A legsikeresebb bosnyák klub nem fut túl sikeres szezont, hiszen tizennyolc forduló után a tabella hatodik helyén áll, hátránya tizenkét pont a Premijer liga éllovasa, a Sloboda Tuzla mögött. Viszont a nemzeti kupában eddig jól szerepeltek, hiszen immár bejutottak a negyeddöntőbe.

Az 1921-ben alapított klub hat bajnoki címet szerzett a legfelső osztályban (az utolsó a 2012/13-as idényben született), ötször diadalmaskodott a bosnyák kupában, és háromszor elhódította a bosnyák Szuperkupát is. Egyszer az egykori jugoszláv bajnokságot is megnyerte a vasutascsapat (1971/72), és a legnagyobb nemzetközi sikerét az 1984/85-ös idényben érte el. Akkor egészen az UEFA-kupa elődöntőjéig jutott, ahol a Videoton Székesfehérvár állította meg a menetelését. Az UEFA-kupa 1971/72-es idényében is sikeresek voltak, hiszen bejutottak a kupasorozat negyeddöntőjébe, ahol ismét egy magyar együttes, a Ferencváros búcsúztatta őket (tavaly ősszel eljött a visszavágás ideje, az Európa-liga 2. selejtezőkörében a Željezničar kettős győzelemmel jutott túl a Fradin). A híresebb ellenfelek közül a múltban találkoztak a Malaga, a Newcastle, a krakkói Wisla és a Viktoria Plzeň együtteseivel is.

A „kékek” Bosznia-Hercegovina leggyakoribb európai kupaporondon szereplő csapata. 68 nemzetközi összecsapásukon 22-16-30 a mérlegük. A 2010/11-es szezontól megszakítás nélkül szerepelnek az európai kupasorozatokban, bár a csoportkörökbe még nem sikerült bejutniuk.

A csapatot Edis Mulanic irányítja, aki Szarajevóban született, és szívügyének tekinti a klubot, hiszen hátvédként több mint száz bajnoki mérkőzésen lépett pályára a Željezničar színeiben, és kétszer a bosnyák válogatottban is szerepelhetett.

Ellenfelünk keretében több ifjúsági és felnőtt válogatott játékost is találunk, azonban jelenleg egyikük sem tagja a válogatott keretének. A Željezničar neveltje viszont a világklasszis támadó, Edin Dzeko, és a sároseperjesi Tatran egykori játékosa, Avdija Vrsajevic is szerepelt a csapatnál. A transfermarkt.de szerint ellenfelünk legértékesebb labdarúgója a középpályás Damir Sadikovic (650 ezer EUR), míg a csapat összértéke 7,90 millió EUR (a DAC-ot 3,62 millió euróra értékeli a honlap).

Forrás: fcdac.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies