Back to top

A mai ellenfélről: FC Oleksandriya

Publikálva: 2016, február 13 - 10:00
Ma 16.30 órakor (helyi idő szerint 17.30-kor) a harmadik, és egyúttal utolsó felkészülési mérkőzését játssza a DAC a törökországi edzőtáborozása során. A csapat az ukrán élvonal újonca, az FC Oleksandriya együttese ellen lép pályára.

Az FC Oleksandriya a Kirivohradi terület fővárosában, a közel százezer lakosú Oleksadriyában székel, Ukrajna középső részén. A klubot 1948-ban alapították, és valószínűleg fennállásuk legsikeresebb szezonját futják.

Az ukrán gárda csak 1990 után ért el jelentősebb sikereket, amikor is a nyomdászattal foglalkozó tőkeerős cég, a Polihraftekhnika szponzori segítségével új korszak kezdődött a klub életében. Tíz évig szerepeltek a második ligában, mígnem sikerült kiharcolniuk a legfelső osztályba való feljutást.

A 2001/02-es és a 2002/03-as szezonban először szerepeltek az élvonalban, és eddigi legjobb helyezésüket is akkor érték el, hiszen mindkét idényben a táblázat 13. helyén végeztek. Ez viszont a vég kezdetét jelentette számukra: a klub csődeljárás miatt a következő évadot kihagyni kényszerült, és egészen a harmadik ligáig estek vissza, ahol mindent újra kellett kezdeniük. Két idényt töltöttek itt, majd 2011-ben ismét sikerült kiharcolniuk az ukrán I. ligába való feljutást, viszont a szezon végén elfoglalt 16. hely az azonnali kiesést jelentette a számukra. A második ligában fokozatosan a harmadik, a második majd tavaly az első helyen végeztek, így lehetőségük nyílt arra, hogy negyedszer is a honi Premier ligában szerepelhessenek.

Az Oleksandriya alaposan megragadta a lehetőséget. A 16 őszi forduló után 6-4-6-os mérleggel a kitűnő 7. helyen állnak, ami a klub történetének legjobb ideiglenes helyezése. Ezen kívül az ukrán kupában is megismételték eddigi legjobb szereplésüket a 2008/09-es szezonból, és immár a legjobb nyolcban vannak.

Az ukrán újonccsapatra tehát egy kupanegyeddöntő vár - március 2-án a Dinamo Kijev ellen -, és pont ezzel a mérkőzéssel kezdik el a tavaszi szereplésüket. A bajnokság a kupamérkőzés után három nappal indul.

Ellenfelünk a hétezer férőhelyes CSC Nica stadionban játssza a hazai mérkőzéseit, mely hetven százaléka fedett.

Az együttest a 44 éves Volodymyr Sharan irányítja, aki már fiatalon, 32 évesen lépett az edzői pályára. Játékos pályafutása során belső középpályásként szerepelt. Többek között a Dinamo Kijev, a Dnyepropetrovszk és a Karpati Lviv csapataiban is játszott, egyszer az ukrán nemzeti válogatott színeiben is pályára léphetett.

Ellenfelünk csapatát csaknem egészében ukrán nemzetiségű játékosok alkotják. Csak egy külföldi labdarúgót foglalkoztatnak, méghozzá a grúz válogatott David Targamadzet, aki Vitali Ponomarral együtt a transfermarkt.de szerint az Oleksandriya legértékesebb játékosa. Mindkettejük értékét 600 ezer euróban állapította meg a mértékadó honlap. Az egész keret összértéke 7,40 millió EUR (a DAC-é jelenleg 5,18 millió EUR).

Mai ellenfelünk szerdán egy másik fortunaligás csapattal, a rózsahegyiekkel mérkőzött, és 0:1-es vereséget szenvedett.

Forrás: fcdac.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies