Jelenlegi hely

Magyarország és Szlovákia szorosabban együttműködik a faanyag-kereskedelem ellenőrzésében

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, április 4 - 07:29 | Színes
Szorosabban együttműködnek Szlovákia és Magyarország faanyag-kereskedelmi hatóságai a kereskedelem ellenőrzésében és az erdők védelmében - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden.
Magyarország és Szlovákia szorosabban együttműködik a faanyag-kereskedelem ellenőrzésében

A közlemény szerint az illegális fakitermelésben és kereskedelemben bevett gyakorlat, hogy az egyik országban kitermelt fát a másik országban értékesítik, remélve, hogy az ellenőrző hatóságok a másik országból származó iratok alapján nehezebben tudják ellenőrizni a faanyag származását. A szakemberek tapasztalatai szerint Szlovákiából elsősorban fenyő fűrészáru és tűzifa érkezik nagyobb mennyiségben Magyarország északi és keleti részébe, és számottevő a Romániába történő továbbszállítás is.

A Nébih faanyag-kereskedelmi lánc felügyeletért felelős szakemberei március 19-én operatív egyeztetésen vettek részt Zólyomban. A szomszédos hatóságok szakértői adatcserében, valamint összehangolt ellenőrzésekben állapodtak meg, mivel mindkét országban kiemelt cél a fogyasztók és a jogszerűen működő erdőgazdálkodók, kereskedők érdekeinek védelme.ű

A magyarok és a szlovákok már a találkozót követő napon ellenőrzést folytattak a közös határszakasz mindkét oldalán, illetve további közös ellenőrzések időpontjait és helyszíneit is egyeztették - ismerteti közleményében a Nébih.

Forrás: MTI