Jelenlegi hely

Magyarnak lenni Szlovákiában természetes dolog! – Elindult a népszámlálási kampány

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, november 12 - 07:01 | Közérdekű
A Fórum Intézetben Tokár Géza és Kovács Balázs sajtótájékoztatón jelentette be november 11-én a Népszámlálás 2021 kampány indulását. Ennek elsődleges központi platformja a www.nepszamlalas.sk oldal. A felületen választ adnak a leggyakoribb kérdésekre is, amelyek a kitöltés során felmerülhetnek. Emellett a Facebook-oldalon is követhetők az információk.
Magyarnak lenni Szlovákiában természetes dolog! – Elindult a népszámlálási kampány

A tájékoztatás szerint a kampány szervezői széleskörű és folyamatos társadalmi egyeztetés után helyezkedtek arra az álláspontra, hogy a sikeres népszámláshoz elengedhetetlen a politikai pártok és a civil szféra közös erőfeszítése, mivel a 2021-es népszámlálás számos újdonságot tartalmaz, amelyre előzetes felkészülés szükséges.

Ezek közül kiemelhetjük, hogy a kérdőívek kitöltése első alkalommal teljes egészében elektronikus úton történik. Az ország történetében először több nemzetiséget is megjelölhetünk a vonatkozó kérdésre, továbbá nem lesznek népszámlálási biztosok sem – az önkormányzat felelősei azonosítják, ki nem töltötte ki a vonatkozó kérdőíveket.

A legutóbbi, 2011-es népszámláláson 458 467 fő, a lakosság 8,6 százaléka vallotta magát magyarnak. A 2021-es népszámlálás február 15. és március 31. között zajlik majd.

A virtuális sajtótájékoztatón elmondták, miben is rejlik a népszámlálás jelentősége a szlovákiai magyar közösség számára.

Kovács Balázs megjegyezte, a kérdőív kitöltése ugyan csak előreláthatólag 6-7 percet vesz igénybe,

de a kérdezőbiztosok nélküli folyamat sok kérdést vet fel, miközben a magyar nyelvű tájékoztatást önszervező módon kell megoldani.
„Sokak számára nem egyértelmű, hogy a magyar nemzetiség megjelölése a népszámláláson természetes dolog. Nem jár hátránnyal, csak előnyökkel. A közösség egészséges önbecsülése, a népszámlálás eredményeiből levezetett nyelvi jogok és kulturális támogatások is ide tartoznak” – fejtette ki a kampány szervezője.

Kovács szerint a magyarság szempontjából a legjobb megoldás a magyar nemzetiség kizárólagosan első helyen való megjelölése.

„Világossá kell tennünk, hogy a szlovák házastárs, állampolgárság, iskola, felmenők nem azt jelzik, hogy valakinek szlovák a nemzetisége” – tette hozzá.

Tokár Géza társszervező a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szervezetek közti egyeztetések 2020 májusa óta tartanak, a járvány okozta korlátozások előtt havi szinten zajló személyes találkozókon döntöttek a kampány prioritásairól. Az írásos és virtuális anyagok mellett a kampánytalálkozókra akkor kerülhet sor, ha a járványhelyzet ezt megengedi – hívta fel a figyelmet Tokár.

A kapcsolódó kérdésekre válaszolva az aktivista rámutatott, nehéz meghatározni, mikor számít sikeresnek a kampány.

„Míg tíz éve egy konkrét számot kaptunk arra vonatkozólag, mennyi magyar nemzetiségű állampolgár él Szlovákiában, most hármat is megismerünk majd, értelmezés kérdése, hogy a pusztán magyar identitású lakosok mellett miként tekintünk a másodlagosan szlovák vagy roma, vagy csak másodlagosan magyar nemzetiségű csoportra” – fejtette ki Tokár.

A kampány jelenleg önfinanszírozásból zajlik, a szervezők a magyarországi és szlovákiai forrásteremtés szempontjából is felmérik a lehetőségeiket.

felvidek.ma