Back to top

A magyar óvoda és iskola értünk van

Publikálva: 2019, március 9 - 10:04
Hétről hétre egyre közelebb a beiratkozás időpontja. Sorozatunkban ismert és kevésbé ismert embereket kérdezünk, mondják el véleményüket, mit gondolnak az anyanyelvi oktatásról. Ezúttal az Opera Trió tagja, Kevicky Tünde énekesnő, énektanár válaszolt kérdéseinkre.
A magyar óvoda és iskola értünk van

– Hogyan látja, miért fontos és meghatározó, hogy egy kisgyermek a saját anyanyelvén tanuljon, szerezze meg az ismereteket?

Szülőként nagyon érint és foglalkoztat is a téma, milyen tannyelvű intézményben taníttassam gyermekem. A válasz számomra egyértelmű: magyar családból csakis magyar intézménybe kerülhet a gyermekem, hiszen a magyar óvoda, iskola értünk van. A magyar tannyelvű intézmények azt szolgálják, hogy a kisgyermek sokkal gyorsabban és effektívebben tudjon fejlődni minden téren, a saját anyanyelvén. Ez így természetes! Nagyon fontos, hogy a magyar gyermeket magyar öntudatra neveljék, ami csakis magyar intézményben valósulhat meg, ahol megismeri a magyar irodalom remekműveit, a népdalokat és hagyományainkat.

– Felvidékiként, magyar iskolából kikerülve Szlovákiában is tudott érvényesülni?

Magyar alapiskola elvégzése után kerültem Pozsonyba, az Állami Konzervatóriumba, ahol semmilyen hátrányom nem származott abból, hogy az addigi tanulmányaimat anyanyelvemen, magyarul végeztem.

Munkámból kifolyólag sokszor dolgozom szlovákok lakta vidéken, vagy szlovák gyerekekkel és ott sem okozott még gondot a magyarságom. Véleményem szerint egy gyermek, ha jó alapokat kap az anyanyelvén, sokkal könnyebben épít rá bármilyen idegen nyelven.

Fotó: Kevicky Tünde archívuma

Ezt már olvasta?

Cookies