Back to top

Magyar nyelvű filmek hiánya a Felvidéken - VIDEÓVAL

Publikálva: 2022, május 15 - 12:10
A magyar nyelvű mozifilmkészítés a felvidéki magyar kultúrának egy nem létező területe, éppen ezért nem árt utánanézni, miért alakult ki ez a hiány. Patócs Diana, a ma7 munkatársa Podhradská Lea rendezővel ennek okait vizsgálja. Beszélgetésük során arra keresték a választ, hogy más külhoni magyar területekkel ellentétben itt a Felvidéken miért nem készülnek magyar nyelvű filmek.

Podhradská Lea szerint a magyar filmek hiányának legfőbb oka az, hogy itt Szlovákiában nem áll rendelkezésre magyar nyelvű oktatás az érdeklődők számára.

 A filmkészítés nem nyelvi kérdés, a magyarok az egyetem után Pozsonyban kamatoztatják a tudásukat, akik pedig Magyarországon tanultak, azok általában ott maradnak. – mondta.

A tavalyi évben ő volt az egyik kezdeményezője a StoryLab elnevezésű filmes képzésnek. A kurzusra jelentkezők az érdeklődésüknek megfelelően három szakirány közül választhattak: rendező, operatőr és forgatókönyvíró. 

Elmondása szerint a tudás és a kreativitás még nem garancia arra, hogy valaki sikereket érjen el ebben a szakmában. Úgy érzi nagyon sok mindent köszönhet az egyetemnek, de az igazi harc és tanulás nála az iskola után következett. Éppen ezért tartotta fontosnak, hogy két kollégájával karöltve egy kurzus keretein belül átadják az évek során átélt tapasztalataikat és élményeiket a képzés résztvevőinek.

"Azt is szerettem volna ebbe a kurzusba belesűríteni, amit én hiányként éltem meg az egyetemen, az pedig az, hogy volt egy diploma a kezemben, amelyre az van ráírva, hogy rendezőművész, de nincs olyan állás, hogy rendezőt keresünk. És itt egy teljesen új iskola kezdődik, amely nem ad végzettséget."

A beszélgetés során felhívta a figyelmet arra, hogy itt Szlovákiában a Kisebbségek Kultúráját Támogató Alap (Kult Minor) nagyszerű ösztöndíj-lehetőségeket kínál a „filmesek” számára, sőt filmfejlesztésre és filmgyártásra is lehet pályázatot beadni.

ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies