Back to top

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának küldöttségét fogadták

Publikálva: 2022, október 16 - 08:08
Felvidéken járt október 13–14-én a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata. A küldöttségét Hájos Zoltán polgármester és Karaffa Attila alpolgármester fogadta a Dunaszerdahelyi Városházán. A Művészetelméleti Tagozatban a Magyar Művészeti Akadémia által képviselt valamennyi művészeti ág, így az építőművészet, a film- és fotóművészet, az iparművészet és tervezőművészet, az irodalom, a képzőművészet, a népművészet, a színházművészet és a zeneművészet elméleti szakemberei vannak jelen.
A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozatának küldöttségét fogadták

A Tagozat tagjai közül többek között Berlász Melinda zenetörténészt, Csernyus Lőrinc építészt, művészeti szakírót, Kincses Károly fotómuzeológust, Kucsera Tamás Gergely filozófust, eszmetörténészt, Pécsi Györgyi irodalomtörténészt, valamint a Tagozat vezetőjét, Solymosi-Tari Emőke zenetörténészt előző este munkavacsorán fogadták, amelyet a Szlovákiai Magyar Írók Társasága szervezett, és amelyen Hodossy Gyula írószövetségi elnökön kívül részt vett Bordás Sándor szakíró, klinikai pszichológus, Nagy Attila helytörténész, főszerkesztő, Simon Szabolcs nyelvész, Tóth László író, és Vajda Barnabás történész, másnap múzeumlátogatás és a városházi látogatás követte.

Hájos Zoltán polgármester a találkozón egyrészt Dunaszerdahely városát, az itt zajló önkormányzati munkát, illetve a felvidéki magyar közösség jelenlegi helyzetét ismertette a szakmai küldöttséggel, valamint a szakértők kérdéseire válaszolt. 

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti Tagozata elsődleges feladatának tekinti „a XX. századi és kortárs magyar művészeti alkotások tudományos feldolgozásában és közvetítésében való részvételt, de a korábbi magyar művészet- és művelődéstörténet – s az ahhoz szorosan kapcsolódó befogadástörténet – elfelejtett, elhanyagolt vagy feltáratlan értékeinek felelevenítését, újraértelmezését és tudatosítását is.”

A Tagozat fontos célkitűzése továbbá „újszerű elemző-értelmező módszerek, művészetelméleti látásmódok kialakításának ösztönzése, tudományos projektek elindítása is.

(na)

Ezt már olvasta?

Cookies