Back to top

Magyar fotóst is díjaztak a Slovak Press Photo fotóversenyen

Publikálva: 2021, szeptember 26 - 06:37
Pénteken adták át ünnepélyes keretek között a pozsonyi Prímás palotában az idén tizedik alkalommal megrendezett Slovak Press Photo 2021 sajtófotóverseny díjait. A verseny fő témája a COVID-19 világjárvány volt.
Magyar fotóst is díjaztak a Slovak Press Photo fotóversenyen

A hazai és külföldi versenyzők közül sokan a különféle szociális problémákat, a szegénységet és a társadalmi kirekesztést igyekeztek megragadni a fotóikon. A zsűri két nemzetközi kategóriát emelt ki, a 26 évnél fiatalabb diákokét, valamint a “Hosszú lejáratú dokumentum” címűt. „Ezek színvonala jelentősen meghaladta a többi kategória szintjét” – állapította meg Jana Garvoldtová versenyigazgató.

A jubileumi Slovak Press Photo versenybe öt országból több mint 150 fotós nevezett be, az 1300 darabot is meghaladó mennyiségű versenyfotót egy öttagú nemzetközi zsűri értékelte ki. A Grand Prix fődíjat a #SpoločnáZodpovednosť (“#KözösFelelősség”) című fotóért Daniel Stehlík, egy zsolnai diák vitte el. Az év fiatal tehetsége kitüntetést Natália Dominiková vehette át a Stay in Touch című fotóért. Pozsony különdíját a News and Media Holding munkatársa, Matej Kalina nyerte meg.

Az Aktualitások kategória győztesei a már említett Daniel Stehlík, valamint Branislav Račko, a Nový čas napilap fotográfusa lettek, aki a Tüntetés című fotósorozattal nevezett a versenybe.

A Hosszú lejáratú dokumentum nemzetközi kategóriában egy magyar fotós, Móricz-Sabján Simon végzett az első helyen, a Borsos család című projekttel. Ezenkívül két másik díjat is nyert a “Hétköznapi élet” kategóriában.

A Természet és környezet kategóriában Robert Barc, valamint Tomáš Benedikovič, a Denník N fotósa vitte el az első díjat. Utóbbi a Riport kategóriában is az élen végzett, a COVID-19 című önálló fotója bizonyult a legjobbnak. A 26 évnél fiatalabb diákfotósok kategóriájában Natália Dominiková és Asszonyi Eszter vitték el az első díjat. A kultúra és a művészetek világa kategóriában Tomáš Hrivňák diák és Vanda Mesiariková hivatásos fényképész végeztek az első helyen. A Portré kategóriában a zsűri Dömös Richárd Tesztelés című fotósorozatát ítélte a legjobbnak.

A díjkiosztó után következett a Slovak Press Photo 2021 című szabadtéri, ingyenes kiállítás megnyitója a Vajanský rakparton. A jubileumi verseny győzteseinek és döntőseinek munkáit október 31-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Cookies