Jelenlegi hely

Macej és az élettársa

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, június 5 - 14:10 | DAC hírek
„Sok ember kérdezi tőlem, hogy miért nincs barátnőm. Én a futballal élek párkapcsolatban,” állítja a DAC 23 éves kapusa, aki sportos családból származik.
Macej és az élettársa

Tavaly Nagymihályról érkeztél Dunaszerdahelyre, méghozzá friss, U21-es Európa-bajnoki résztvevőként. Végig védted az egész szezont – az egész bajnoki mezőnyből csak te voltál végig a pályán, – és így nagyban hozzájárultál az Európa-ligában való szereplésünkhöz. Hogyan értékelnéd saját szemszögedből az elmúlt esztendőt?

„A tavalyi év is nagyon sikeres volt számomra, hiszen részt vehettem az Európa-bajnokságon és a DAC-hoz igazolhattam. Azt gondoltam, hogy az volt pályafutásom legszebb esztendeje, de azzal, amit klubként és csapatként véghez vittünk, ismét egy szinttel feljebb léptem. Az európai kupaporondra való kilépés a legnagyobb siker. Élvezem, csupa mosoly vagyok. Tudom, hogy vár minket Európa, és ezért nagyon boldog vagyok.”

A tizenhárom, gól nélkül lehozott összecsapás a második legtöbb a Fortuna Ligában, a nyitrai Hroššo mindössze eggyel gyűjtött többet. Milyen volt az idény számodra?

„Azt mondanám, hogy pályafutásom legjobbja. A második ligás kassai Lokomotíva színeiben tizennyolc pályára lépésem alkalmával mindössze tizenhat gólt kaptam. Dunaszerdahelyen harminckét találkozón védhettem, ezeken harminckét alkalommal vették be a kapumat, ami viszonylag vállalható mutató. Természetesen a következő szezonban szeretném feljavítani ezt a statisztikát. Az idény kezdetekor minél több mérkőzésen akartam védeni, ami sikerült is. A bajnokság kezdete előtt azt a célt tűztem ki magam elé, hogy tizenhárom, kapott gól nélküli meccset akarok lehozni, és ezt pontosan sikerült is teljesítenem – bár az utolsó nullázás Rózsahegyen, a szezon záróösszecsapásán jött össze. Most rengeteg pozitív energiát érzek magamban.”

Mely találkozókra emlékszel a legszívesebben?

„A Nagyszombat elleni hazai összecsapásra, amelyen 1:0-ra diadalmaskodtunk. Akkor éreztem magam abszolút a legjobban. A Slovan elleni 2:1-es győzelem szintén csodálatos emlék. Az egy nehéz meccs volt a számomra, hiszen itt, Dunaszerdahelyen mások az ambíciók, mint Nagymihályban. Az ember minden oldalról érzi a nyomást, így az itteni pályafutásom kezdete nem volt zökkenőmentes. Viszont végül az egész szezon csodálatosan sikerült, ezért nehéz egy-két pillanatot kiemelni.”

És mely mérkőzéseket felejtenéd el a legszívesebben?

„Természetesen a nagyszombati rangadót, amelyen hatalmasat hibáztam. A nyitrai mérkőzés sem az elképzeléseim szerint alakult, hiszen ott is rontottam, és vereséget szenvedtünk.”

Milyen érzés volt a kapuból figyelni a csapattársaid teljesítményét?

„A csapattársaimról csak szuperlatívuszokban beszélhetek. Minden egyszerűbb, ha ilyen gárda van előttem. A védelemben két válogatott futballozik, előttük pedig a bajnokság egyik legjobbja, Marin Ljubičić szerepel. Rajtuk nem jut át szinte senki. És ha mégis, akkor azért állok a kapuban, hogy megtartsam a csapatot, ha kell. Maximálisan elégedett vagyok velük, és nagyon örülnék, ha a következő szezonra is együtt maradna a játékoskeret.”

Azt mondtad, hogy az előző év volt pályafutásod legjobbja, ám a most befejeződött idény még jobban sikerült. Minek kell történnie ahhoz, hogy egy év múlva ismét azt konstatálhasd, hogy az aktuális volt karriered legjobb esztendeje?

„Ha magamat nézem, akkor azt mondanám, hogy minden egyes mérkőzésen vannak bizonyos részletek, amikre mi, kapusok megpróbálunk alaposan odafigyelni. Komplex kapussá szeretnék válni, és lassanként kiküszöbölni azokat a részleteket, amelyek nem voltak jók a mostani szezonban. Ki akarom ezeket javítani, hogy a következő idényben már ne ismétlődhessenek meg. Mérkőzésről mérkőzésre kell haladni, nem szabad túlzott önbizalommal pályára lépnem, mint például tettem azt Nagyszombatban, hiszen láthattuk, hogy egy fatális gól lett a vége. Ki kell küszöbölnöm a hasonló hibákat. Az egyszerűségre kell építenem. Ha egy év múlva azt szeretném mondani, hogy a mostani szezon jobb volt, mint a nemrég befejeződött, akkor legalább egy helyezést javítanunk kell a táblázaton. Több, kapott gól nélküli mérkőzést szeretnék elérni, és kevesebb gólt kapni. Ezek azok az attribútumok, amelyeket figyelemmel követek.”

Az Európa-ligában fogunk szerepelni, ami számodra is újdonság lesz. Mit vársz a kupakalandtól?

„Elsősorban szeretném kiélvezni a mérkőzéseket. Csak keveseknek adatik meg, hogy kijussanak a nemzetközi kupaporondra, ezért én nagyra értékelem, hogy nekünk sikerült. Semmiképpen sem vagyunk megilletődve, nincsenek álmatlan éjszakáink. Már nagyon várom, hiszen nem biztos, hogy átélek még valami hasonlót a pályafutásom során. A legjobb lenne egyik fordulót venni a másik után.”

Forrás: fcdac.sk

Címkék: DAC, Patrik Macej