Back to top

Ma van a magyar költészet napja

Publikálva: 2018, április 11 - 08:40
A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és Versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.

Költő vagyok – mit érdekelne
engem a költészet maga?
Nem volna szép, ha égre kelne
az éji folyó csillaga.

Az idő lassan elszivárog,
nem lógok a mesék tején,
hörpintek valódi világot,
habzó éggel a tetején.

József Attila kérdése nem csak költői, hiszen a költészet maga az élet. A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük - természetesen nemcsak őt, hanem a költészetet, a lírát magát is.

De mi a költészet és miért emlékezünk meg róla?

A költészet nemcsak önkifejezés, örök titokzatosság, amely hatással van emberre és így a világ folyására, megfoghatatlan, mégis annyira élő. Pár éve készült felmérés szerint egyre kevesebb verseskötet fogy, talán felgyorsult életünk miatt nehéz a költészetbe feledkeznünk, azért elfelejtenünk nem kell.

A köztudattal ellentétben, költőink nem csupán versfaragással foglalkoztak. Válogatásunkban kevésbé ismert elfoglaltságaik emlékeit gyűjtöttük össze: ilyen Arany János főtitkári tevékenysége, amelyről ez a tiszteletdíjról szóló levél is tanúskodik, de ilyen Juhász Gyula levelezése, vagy Radnóti Miklós tanár szakos zárthelyi dolgozata.

A költészet napját idén is kulturális programokkal, irodalmi rendezvényekkel, kiállításokkal és versenyekkel ünnepeljük Kárpát-medence-szerte.

Forrás: mandadb.hu

Ezt már olvasta?

Cookies