Jelenlegi hely

Ma van a balkezesek világnapja

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, augusztus 13 - 09:34 | Színes
Egy balkezeseket tömörítő amerikai szervezet kezdeményezésére 1992 óta minden év augusztus 13-án ünnepeljük a Föld népességének csaknem 15 százalékát kitevő balkezeseket.
Ma van a balkezesek világnapja

Míg a társadalmi normák egészen a 20. század közepéig megkívánták a balkezesektől azt, hogy „szokjanak át" a másik kezükre, addigra ma már teljesen elfogadottá vált, ha valaki más kézzel ír, mint a világ legnagyobb része. Napjainkban egyre nagyobb figyelmet szentel a kereskedelem is a jelentős kisebbségnek; már több kifejezetten a számukra készült szerszámot és egyéb használati tárgyat lehet vásárolni.

Földünk lakosságának nagyságrendileg 12 százaléka balkezes. A korábbi átszoktatásnak sok esetben depresszió, antiszociális viselkedés lett a vége, de kutatók megállapították, hogy a bal kézről a jobbra átkényszerítettek gyakrabban szenvednek tájékozódási zavartól és beszédhibától. 

Kutatók a kőszerszámok hegyének vizsgálatából megállapították, hogy a neolitikum kori ősemberek fele még jobbára a bal kezét használta, a fegyverek elterjedésével viszont a jobb kéz került előtérbe. Nagyon sokáig különböző módszerekkel, erőszakosan próbálták a balkezes gyerekeket átszoktatni a "szép kezükre”. Mindenki azt a kezét használja gyakrabban, amellyel jobb eredményeket ér el, ha a ballal sikeres, akkor balkezes lesz.

A híres balkezesek közt találjuk Julius Caesart, Napóleont, Michelangelót, Leonardo da Vincit, Holbeint, Dürert, Rafaellót, Beethovent, Mozartot, Paganinit, Jimi Hendrixet, Goethét, Nietzschét, Einsteint, Albert Schweitzert, a ma élők közül Bill Clintont, Paul McCartneyt, Stinget, Bob Dylant, Tom Cruise-t.

Forrás: life, jelesnapok