Jelenlegi hely

Ma mérik fel az ötödikesek tudásszintjét

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2019, november 20 - 08:17 | Színes
Ma kerül sor az ötödikes alapiskolai tanulók országos tesztelésére. A tanulókat matematikából, szlovák nyelvből és irodalomból, illetve magyar tanítási nyelvű iskolákban magyar nyelvből és irodalomból tesztelik.
Ma mérik fel az ötödikesek tudásszintjét

A teszteket 1489 alapiskola csaknem 52 800 diákja fogja kitölteni.

„A Tesztelés 5 célja, hogy rendszeresen felmérjük a felső tagozatba lépő diákok tudásszintjét, egyben visszajelzést és egy olyan átfogó, az elsajátított ismeretekről és készségekről szóló jelentést kínáljunk az alapiskoláknak, amely hozzájárulhat az oktatás színvonalának emeléséhez” – közölte az oktatási tárca.

A regisztrált diákok közül több mint 3250 magyar tanítási nyelvű alapiskolában, 15 pedig ukrán tanítási nyelvű alapiskolában tanul.

Az egészségkárosodott tanulók számaránya több mint 7,6%, a szociálisan hátrányos helyzetű diákoké pedig csaknem 4,8%.

A matematikateszt a tárca tájékoztatása szerint olyan kérdéseket tartalmaz, amelyek esetében előbb meg kell érteni, hogy pontosan mi is a feladat, ezután pedig alkalmazni kell az elsajátított ismereteket és készségeket. A feladatok között egyszerűek és bonyolultabbak is vannak, némelyik megoldása több logikát igényel. A nyelvi tesztek összeállításakor az értő olvasásra és az összefüggések levezetésére helyezik a hangsúlyt. A felmérők mindegyike 30 feladatból áll. A tanulók minden egyes teszt megoldására 60 percet kapnak. Az egészségkárosodott tanulóknak módosított feltételeket és teszteket biztosítanak.

A tesztek eredményeiről december 20-án értesítik a diákokat. Az egyes iskolák és tanulók komplett eredménymutatóit január második felében küldik el elektronikus formában.

Az ötödikesek tesztelését november 5. és 7. között megelőzte egy elektronikus teszt is. A tesztelést az Oktatásügyi Szabványosított Mérések Nemzeti Intézete (NÚCEM) biztosítja.

forrás: Felvidék.ma