Jelenlegi hely

Ma a kommunizmus 100 millió áldozatára emlékezünk

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2020, február 25 - 11:33 | Hírek
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja egyben Dunaszerdahely város emléknapja. A kommunizmus fekete könyve becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon.
Ma a kommunizmus 100 millió áldozatára emlékezünk

Az emléknap megtartását a Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozata rendelte el Magyarországon, s ennek értelmében a magyarországi középfokú oktatási intézményekben minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Ehhez csatlakozott Dunaszerdahely városa is, amikor emléknapjait összeállította. 

1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.

Kelet-Közép-Európában az éhínségben, kényszermunkatáborban vagy kivégzés által elhunyt áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozata az is, akit börtönbe zártak, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, vagyis mindenki, akit a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

Dunaszerdahelyen a városháza mellett 2006. október 31-én avatták fel a diktatúrák áldozatainak emlékére emelt emlékművet, az 1956-os forradalom 50. évfordulójának alkalmából.

Címkék: megemlékezés