Back to top

Ma ismét szirénapróba

Publikálva: 2023, február 10 - 08:31
Pénteken délben hajtják végre az elektromotoros szirénák szokásos, tervezett próbáját.
Ma ismét szirénapróba

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2023. február 10-én, pénteken 12.00 órakor végzik az elektromotoros, valamint az elektronikus szirénák próbáját.

A pénteki próba a figyelmeztető rendszerek működőképességének ellenőrzése a Szlovák Köztársaságban 2022-ben utasításnak megfelelően, csupán az egyike a tervezett próbáknak.

Szlovákiában 1996 óta tesztelik a szirénákat a lakosság polgári védelméről szóló törvény értelmében. A próbákat rendszeresen, minden hónap második péntekén hajtják végre.

Figyelembe véve az ukrajnai háború miatt kialakult rendkívüli helyzetet, tavaly, 2022 márciusa és novembere között felfüggesztették a szirénák hangos tesztjének végrehajtását, csupán az elektronikus szirénák csendes próbáját végezték el. Múlt év decemberben, az ukrajnai fegyveres konfliktus kitörése óta először, újraindították a hangos szirénateszteket.

Az idén januártól a szirénák tesztelése visszatér az eredeti üzemmódba. 2023-ban az elektronikus szirénák 4 hangos (március, június, szeptember és december) és 8 csendes (műszaki) tesztelését tervezik, a naptári hónap minden második péntekén 12.00 órakor. A villanymotoros szirénákat minden hónapban hangosan tesztelik.

Facebook / ministerstvovnutraSR, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies