Back to top

Ma Dunaszerdahelyre tekert a külügyminiszter és az oktatásügyi államtitkár

Publikálva: 2021, június 22 - 18:30
Ma Ivan Korčok külügyminiszterrel és Filip Mónika oktatásügyi államtitkárral találkozott Hájos Zoltán polgármester. A találkozó módja és célja is rendhagyó volt: a külügyminiszter az államtitkárral kerékpáron érkezett Bősről, majd Dunaszerdahelyen a városházán egyeztettett a polgármesterrel, s innen kerekeztek tovább Nagymegyerre és Komáromba. Mindezt azért, mert „szeretnének hozzájárulni a szlovákok és magyarok közötti jó viszonyhoz, illetve fontosnak tartották megismerni az itt lakók véleményét több kérdéskörben”.
Ma Dunaszerdahelyre tekert a külügyminiszter és az oktatásügyi államtitkár

A vendégeket Bubniak Júlia hivatalvezető és Hájos Zoltán polgármester fogadta – a polgármesterrel egyórás megbeszélést is folytatott a két SaS-es politikus.

Szóba került a dél-szlovákiai települések több problémája. Hájos Zoltán több más mellett rámutatott például az apróbb települések csatornázási gondjaira, miszerint mindenki számára megnyugtató lenne, ha olyan európai uniós pénzek lennének ezeknél a projekteknél felhasználva, amelyek nem a megtérülésről, hanem a fejlesztésekről szólnak.

Szóba került emellett a kettős állampolgárság kérdésköre is.

„Elmondtam a külügyminiszternek, számunkra nagy csalódás, hogy ez a kormány sem rendezte ezt a kérdést”

– foglamazott Hájos Zoltán, hozzátéve:

„Jeleztem Korčok úrnak, hogy a magyar közösség számára a kettős állampolgárság inkább erkölcsi, érzelmi kérdés, semmint politikai, gazdasági vagy szociális téma.”

A külügyminiszter erre úgy reagált, ő azonban látja benne a politikát, hiszen a szlovákiai magyarok az állampolgársággal befolyásolni tudják a magyarországi választásokat. 

Hájos Zoltán erre felhozta, mindeközben épp az Egyesült Államokban, vagy az Európai Unióban támogatja a baloldal egyebek mellett azért is a migrációt, hogy az újonnan érkezőket szavazati joggal láthassák el. 

„Fontosnak tartottam felhívni a külügyminiszter figyelmét a magyar–szlovák kiegyezés egyre fontosabb kérdéskörére is.

Példaként a magyar–szerb kiegyezést hoztam fel a számára. Ugyanúgy itt is el kellene már azon gondolkodni, hogy a magyar–szlovák kiegyezést mielőbb tető alá kellene hozni. Ha van szándék, akarat, akkor ennek nem lehet akadálya. Ám ha se szándék, se partner nincs, nem tudunk előrébb lépni” – tette hozzá a polgármester.

Mint elmondta,

Korčok külügyminiszter szívesen venne részt egy ilyen jellegű vitában Dunaszerdahelyen,

amelyben azokat a megoldásokat keresnék, „amelyek gesztusértékűen zárnák le a régi traumákat, kimondott vagy kimondatlan sérelmeket”.

A két politikus a dunaszerdahelyi városházán tett látogatást követően Nagymegyerre, majd onnan Komáromba tekert tovább.

(nagy)

Ezt már olvasta?

Címkék: Hájos Zoltán