Back to top

Lubyová szerint jövőre lesz elég óvodai férőhely

Publikálva: 2020, január 3 - 12:48
Nem lesz jelentős kapacitási probléma az óvodákban 2021-ben, amikor bevezetik az ötéves gyerekek kötelező óvodai nevelését. Addig elvégzik az uniós alapokból finanszírozott óvodabővítést, és további lehetőség a szomszédos településekről történő ingázás is – mondta Martina Lubyová (SNS) oktatási miniszter a TASR hírügynökségnek adott interjúban, tette közzé a felvidek.ma hírportál.
Lubyová szerint jövőre lesz elég óvodai férőhely

Mint mondta, körülbelül 1400 hely hiányzik még. Az óvodai kapacitások elemzésének eredményei szerint nem fenyeget helyhiány 2021-ben. „Uniós támogatásból épülnek óvodák két operatív program keretében, összesen mintegy 10 ezer férőhellyel, ezt két éven belül további 10 ezer hely kialakítása követi” – mondta az oktatási miniszter. Azért a 2021-es évre tűzték ki a célt, mert addig az állam ki tudja alakítani a szükséges férőhelyeket, ami lehetővé tenné az ötéves gyerekek kötelező óvodalátogatását, úgy, hogy a fiatalabb gyerekek számára is lenne elég hely.

Lubyová elmondta, az óvodák fenntartása az önkormányzatok kötelessége. Megemlítette azonban, hogy a decentralizáció előtt több óvoda működött. „Azóta körülbelül 600 óvoda megszűnt, az elmúlt két-három évben közel 150-250. Az óvodákat, amelyeket az állam átadott az önkormányzatoknak, bezárták, privatizálták” – mondta Lubyová.

Az elemzések azt mutatják, hogy néhány óvodában még van szabad kapacitás. „2021-ben ezzel nem lesz jelentős probléma” – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy nem lehet minden településnek saját óvodája, a kisebb településekről a szomszédos óvodákba járhatnak a gyerekek, ennek lehetőségét már vizsgálják.

Az elemzés eredménye azt mutatja, hogy az ötéves gyerekek 97 százalékát el tudják helyezni. A fennmaradó három százalék, körülbelül 1400 gyerek elhelyezése még megoldásra vár.

„A lakosságnak is szorgalmaznia kell, hogy a polgármesterek és az önkormányzatok megoldják a problémát” – mondta Lubyová, hozzátéve, ha minden előírásnak megfelelnek, a tárca besorolja az óvodákat az oktatási hálózatba.

felvidek.ma

Ezt már olvasta?

Cookies