Back to top

A letagadhatatlan ligetfalui népirtásról szólt a Csemadok-est

Publikálva: 2022, november 27 - 09:11
A közelmúltban megújult Csemadok Vámbéry alapszervezete első estjén Dunajszky Géza, nyugalmazott tanárt, közírót fogadta.
A letagadhatatlan ligetfalui népirtásról szólt a Csemadok-est

A Bacsák utcai székházban Edmár Attila elnök köszöntötte az előadót és a nagyszámú közönséget, majd elmondta, az YBS DAC fanklubbal együtt a jövőben is szeretnének hasonló klubesteket, előadásokat, közművelődési programokat szervezni.

Családi okokból kezdett foglalkozni a 2. világháború után meggyilkoltak tömegsírjaival – vezette fel az est témáját az előadó, Dunajszky Géza. A Népirtás Ligetfalun című tényfeltáró dokumentumfilm előtt néhány szóban ismertette a film alaptémáját, megszületésének körülményeit.

Beszélt arról, hogy a film alapötletét az 1945 és 1947 közt Pozsonyligetfalun működő, elsősorban németeket és magyarokat gyűjtő internálótábor, valamint a táborban végrehajtott tömeges kivégzések adták. A dokumentumfilmben a helyszínek bemutatása mellett történészek, túlélők, valamint azok leszármazottai beszélnek az ártatlanok kivégzéséről.

A téma kényességét mutatja az is, hogy sem a szlovák történészek, sem a politikusok, sem a hatóságok „nem szeretnek tudni” a 90 magyar levente legyilkolásáról, ahogy a filmben említett másik rémtettről, a háború után nyugatról hazatérő, 267 német és magyar ember a csehországi Přerov közelében történt kivégzéséről sem.

Olyannyira kényelmetlen a politika számára az ügy, hogy a ligetfalui tömegsírok 1947-es kihantolásának jegyzőkönyveit a mai napig nem láthatják az érdeklődők.

A döbbenetes dokumentumfilm levetítése után Dunajszky Géza a film néhány momentumáról beszélt bővebben, majd felkérte a jelenlévőket, illetve szervezetként a Csemadokot is, hogy álljanak az ügy mellé, beszéljenek arról, amit a filmben forrásokra hivatkozva bemutatnak, hogy egyszer elérhessük azt, hogy a csehországi németekhez hasonlóan a volt Csehszlovákia területén élt magyarok ellen elkövetett bűntetteket is elismerjék, az ártatlan áldozatokat és családjukat hivatalosan is megkövessék.

Rózsár Vince

Ezt már olvasta?

Címkék: Csemadok
Cookies