Jelenlegi hely

Lesz play-off az Európa-ligáért?

Ezt már olvasta?

Publikálva: 2018, május 17 - 16:23 | DAC hírek
A Fortuna Liga történelme során először dönthet play-off az Európa-ligás helyezésről.
Lesz play-off az Európa-ligáért?

A szlovák élvonal a 2017/18-as szezonra új lebonyolítási formát kapott, amelyben több újdonság is található. Maga bajnokság modellje nem újkeletű dolog, hiszen már az 1993/94-es szezontól az 1995/96-os idényig, tehát az önálló szlovák élvonal első három kiírásában 12 csapat szerepelt az első ligában, és a bajnokság alapszakaszra és rájátszásra osztódott.

Ezúttal azonban annyi változás történt, hogy az egységes időben, 2017. május 19-én, 17.00 órától abszolvált utolsó, 32. forduló után még öt kulcsmérkőzést kínálhat a szezon.

Kezdjük az alsóházzal, ahol már a múlt fordulóban eldőltek a lényegi dolgok. A sároseperjesi Tatran két év után ismét búcsúzik az élvonaltól, és az is biztos, hogy a 11. helyen a Szenice végez. Az élvonalban maradásért pont az erdőhátiak mérkőznek meg egy oda-visszavágós párharcon a II. liga 2. helyezettje, az MKF Szakolca ellen. A két mérkőzés pontos időpontja:

2018.5.22., kedd, 17.20 óra: Szakolca-Szenice

2018.5.26., szombat, 17.20 óra: Szenice-Szakolca

Az új formátum által hozott következő nagy változás az Európa-liga 1. selejtezőkörébe való bejutásért megrendezett play-off. Ez akkor válik valóssá, ha a Slovan, mint a Slovnaft Cup győztese, a Fortuna Liga végleges táblázatának a dobogóján végez.

Szlovákia a Bajnokok Ligájában egy, míg az Európa-ligában három csapatot indíthat. Bajnokként a Nagyszombat a BL első selejtezőkörében indul. Az El ugyanebben a fázisában kezdi meg menetelését a Slovan és a fennmaradó két együttes is, amelyek közül legalább egyet már szombaton megismerhetünk. A másik csapat kiléte legkésőbb egy hét múlva vasárnap derül ki.

Az Európa-ligáért folyó play-off 4-7-es és 5-6-os rendszerben zajlik (2018.5.23., szerda), majd az összecsapások győztesei találkoznak (2018.5.27., vasárnap). Ebben a play-offban mindegyik párharc egy mérkőzésen dől el, és mindig a jobb helyezést elérő csapat a pályaválasztó. Ezzel tehát a végső táblázat hetedik helyén végző gárda is kijuthat az európai kupaporondra.

Az első hét együttes közül már a Nagyszombat (1.), a Trencsén (5.) és a Rózsahegy (6.) helyezése biztos, a hetedik pozícióért távúton a Nyitra és a Nagymihály küzd meg. Az egyeneságú európai kupaszereplést biztosító 2. és 3. helyért a Slovan, a DAC és a Zsolna küzd.

A Slovan a 3. helyig végez, és play-off következik, ha:

- szombaton győz vagy döntetlent játszik a Zsolna ellen

- vereséget szenved a Zsolnától, egyúttal a DAC nem győz Rózsahegyen

Másképp mondva: ha a Zsolna és a DAC is három pontot szerez, abban az esetben csapatunk másodikként, a Zsolna harmadikként, a Slovan pedig csak negyedikként végez – így mindhárom gárda bejut az El-ba: a Slovan kupagyőztesként, a DAC és a Zsolna pedig a bajnokság 2. és 3. helyezettjeként. Ez az egyetlen forgatókönyv, amikor nem rendeznének play-offot.

A DAC számára kulcskérdés, hogy sikerül-e megőriznie a dobogós helyezését a hétvégét követően is. A Slovan és a Zsolna csak abban az esetben végezhetnek közösen előttünk (és küldenének minket a play-offba), ha a sárga-zöld „Sosonok” diadalmaskodnak a Slovan otthonában, mi pedig nem gyűjtjük be a három pontot Rózsahegyen. Minden más eredménykombináció nekünk kedvez.

A DAC legutóbb 25 éve járt az európai kupaporondon, és szombaton, Rózsahegyen megteheti az utolsó lépést a visszatéréshez. Együttesünk sorsa a saját kezében van, és bízunk benne, hogy a szurkolóink hathatós támogatásával már a rájátszás utolsó fordulójában kiharcoljuk az Európa-ligában való indulás jogát.

A DAC a dobogón végez és szombaton biztos résztvevője lesz az El 1. selejtezőkörének, ha:

- győz Rózsahegyen

- döntetlent ér el vagy kikap Rózsahegyen, és egyúttal a Zsolna nem szerez három pontot a Slovan otthonában (a zsolnaiakkal szembeni, egymás elleni mérkőzések mérlege nekünk kedvez, és pontegyenlőség esetén ez a döntő kritérium)      

Forrás: fcdac.sk

Címkék: DAC