Back to top

Lesz 13. havi nyugdíj, csak éppen alacsonyabb

Publikálva: 2022, szeptember 27 - 05:33
A 13. havi nyugdíj-kiegészítés kifizetésére jogosult idősek idén másodszor is megkapják ezt a juttatást, de kisebb összeget. A kiegészítést novemberben fogják utalni, és az eredeti 13. havi nyugdíj összegének 70 százaléka lesz – határozott hétfői ülésén a kormány.
Lesz 13. havi nyugdíj, csak éppen alacsonyabb

A parlament gyorsított eljárásban vitatja meg a tervezetet. „Az árak és a szolgáltatások jelentős drágulása miatt nem elegendőek a nyugdíjasok megsegítésére eddig elfogadott intézkedések” – áll a munkaügyi tárca indoklásában.

A minisztérium emlékeztet, hogy idén januárban 1,3%-kal emelkedtek a nyugdíjak, júliusban pedig korábban megkapták a 13. havi nyugdíjat az idősek, 50 és 300 euró közti összegben. Ezért a hagyományos időben, az év végén e módosítás nélkül már nem kapnának nyugdíj-kiegészítést.

A felsorolt intézkedések a minisztérium szerint az első félévben részben kompenzálták a nyugdíjasok számára az áremelkedéseket. Ebben az időszakban a nyugdíjinfláció 11,8% volt.

„A második félévben is folytatódott a nyugdíjinfláció növekedése, az IFP pénzügyi elemző intézet júniusi előrejelzése szerint összességében 12,4%-os lesz. Az év első 8 hónapjában átlagosan 12,6% volt a nyugdíjinfláció” – közölte a minisztérium. A 13. havi nyugdíj-kiegészítés ismételt kifizetése 207,6 millió eurójába kerül az államnak.

(TASR/Felvidék.ma)

Ezt már olvasta?

Címkék: nyugdíj, dôchodok
Cookies