Back to top

Lengyelországi delegációt fogadtak a városházán

Publikálva: 2016, augusztus 27 - 10:24
A lengyelországi Żegocina polgármestere és küldöttsége tett nem hivatalos látogatást augusztus 26-án a Dunaszerdahelyi Városházán.

A delegációt, amelynek tagjai Jerzy Bloniarż, Żegocina polgármestere és felesége, Elżbieta, Danuta Paczek, a żegocinai Szent Hedvig királynő Egyesített Középiskola igazgatónője, Anna Rogala, a Szent Kinga Alapiskola igazgatónője, Tadeusz Olszewszki újságíró, a żegocinai hírportál szerkesztője, valamint Jan Mróż, a żegocinai önkéntes tűzoltók parancsnoka voltak, a városháza nagytermében dr. Horváth Zoltán alpolgármester, Bubniak Júlia hivatalvezető, Karaffa Attila, a kulturális és nemzetközi kapcsolatok bizottságának elnöke, Soňa Szabadosová, a Polgármesteri kabinet Közönségkapcsolati irodájának vezetője és Molnár Tímea, a Közoktatási, szociális, sport és kulturális főosztály vezetője fogadta.

A delegációt kísérte még Hutár Márk nagycsalomjai katolikus plébános, a Besztercebányai Egyházmegye ifjúsági referense, valamint Olgyay Csaba, a Nagyszombati Egyházmegye ifjúsági referense is.

A látogatás apropóját az a július 25-étől augusztus 1-jéig Lengyelországban rendezett Krakkói Ifjúsági Világtalálkozó jelentette, amely során az Irgalmasság évében rendezett egyedülálló lehetőségként Dunaszerdahelyről is több fiatal találkozhatott Krakkóban a Szentatyával, Ferenc pápával.

„Żegocina város vezetősége biztosította a Dunaszerdahelyről és környékéről érkező katolikus fiatalok elszállásolását, étkeztetését, biztonságát és mindennap Krakkóba jutását. Rendkívül kedvesen, vendégszeretően bántak velünk, s a mostani többnapos viszontlátogatásuk során ezt a fiataljaink irányában tanúsított gondoskodást szeretnénk meghálálni” – mondta el portálunknak Olgyay Csaba.

Hutár Márk lelkiatya külön megköszönte a városvezetésnek, hogy a nem hivatalos látogatás ellenére ilyen szívélyesen fogadták a lengyel küldöttséget.

Dr. Horváth Zoltán alpolgármester a kötetlen találkozón megköszönte egyrészt Żegocina vezetőségének, illetve a felvidéki magyar ifjúsági referenseknek azt az önzetlen segítséget, amellyel megteremtették annak a lehetőségét, hogy Dunaszerdahely és környéke fiataljai is eljuthattak erre a nagyszabású rendezvényre. Az oldott hangulatú beszélgetésben szó volt a lengyel–magyar több évszázados barátságról, Jerzy Bloniarż, Żegocina polgármestere röviden bemutatta településüket, önkormányzatukat, illetve Danuta Paczek, a żegocinai Szent Hedvig királynő Egyesített Középiskola igazgatónője és Anna Rogala, a Szent Kinga Alapiskola igazgatónője mutatta be iskolájukat, s egyben jelezték, hogy szívesen felvennék dunaszerdahelyi iskolákkal a kapcsolatot.

______________________________________

A Krakkói Ifjúsági Világtalálkozó során több felvidéki egyházmegye magyar fiataljainak – összesen 120 fő – kijutását egységesen koordinálta, segítette és anyagilag is támogatta az Egyház, illetve a részéről megbízott, lelkiatyákat és világiakat is magába foglaló, ifjúsági referensekből álló team.

A felvidéki magyar fiatalok lelki vezetését Krakkóban Kiss Róbert nagyszombati érseki helynök, egykori dunaszerdahelyi plébános biztosította.

 

Ezt már olvasta?

Címkék: delegáció
Cookies