Back to top

Lélekben is készülődve – tanári lelki napok Alsóbodokon

Publikálva: 2023, szeptember 12 - 08:35
A dunaszerdahelyi Szent János Apostol Egyházi Alapiskola és Óvoda pedagógusai lelkigyakorlaton vettek részt gróf Esterházy János, Isten szolgája zarándokhelyén, Alsóbodokon. A háromnapos lelkigyakorlat augusztus 22–24-e között valósult meg, Halász Imre iskolaesperes vezetésével. A program elsődleges célja az volt, hogy az intézmény pedagógusai lelki táplálékban, feltöltődésben részesülhessenek.
Lélekben is készülődve – tanári lelki napok Alsóbodokon

Egy tanár pályája során temérdek aktualizációs, innovációs képzésben részesül, amely elengedhetetlen a 21. században a szakmai fejlődéshez. Információk tömkelege, adatok tárháza, új ismeretek kavalkádja a mindennapok szerves része egy pedagógus szakmai életében,

ezért projektünk a szakmai kiégés ellen volt hivatott létrejönni.

Egy pedagógus fő feladatai közé nemcsak a szakmai tudás átadása tartozik, hanem a jövő nemzedékét elsősorban jó és boldog emberré kell nevelni.

A zarándokhelyen tanáraink erőt meríthettek és töltekezhettek a rendhagyó előadásokból, amelyek a humánus nevelés és a közösségépítés kérdéskörét járták körül.

Ifj. dr. Csámpai Ottó történész, a zarándokközpont vezetője segítségével alkalmazottjaink mélyrehatóan megismerkedhettek a zarándokhellyel, illetve a település híres szülöttjével, Esterházy Jánossal. Dunaszerdahelyiként kiemelkedően fontosnak tartottuk Esterházy János szülőhelyének megismerését és munkásságába való betekintését. A történelmi tényfeltárást Halász Imre iskolaesperes élményszerű és interaktív előadásai váltották, majd esténként lelki erőt merítettünk a szentmisékből.

A pedagógusi hivatást illetően egy tanár szakmájából adódóan élen áll, és messze látszik, tehát példaként szolgál az ifjúságnak.

Reményeink szerint a zarándokközpontban megvalósult lelkigyakorlat iránymutatást ad majd a további oktatási-nevelési feladatok elvégzéséhez.

Hit, közösségépítés, hagyomány, anyanyelv, magyar kultúra, lokálpatriotizmus, jónevelt és boldog diákság voltak a kulcsszavai a lelki napoknak, amelyre Dunaszerdahely ifjúságának nagy szüksége van.

Hálás szívből köszönjük Dunaszerdahely Város Önkormányzatának, hogy anyagi támogatásukkal megvalósulhatott a Lélekben is készülődve címmel szervezett tanári lelkigyakorlat!

Nagy Szilas Ildikó igazgatónő

Ezt már olvasta?

Cookies