Back to top

Lejárt szavatosságú élelmiszert is árulhatnak majd a boltok júliustól

Publikálva: 2022, június 16 - 06:44
Júliustól a minimális szavatossági idő lejárta után is kirakhatják az üzletláncok az árut a polcokra. Az újítással az élelmiszer-pazarlásnak szeretnék az elejét venni. Eddig a jótékonysági szervezeteknek adományozhatták a lejárt szavatosságú élelmiszert. Bizonyos korlátozások továbbra is megmaradnak, az üzleteknek először mindenképpen fel kell ajánlaniuk egy jótékonysági szervezetnek a lejárt szavatosságú árut.
Lejárt szavatosságú élelmiszert is árulhatnak majd a boltok júliustól

A kereskedők üdvözlik az újítást, a Tesco viszont továbbra is kizárólag a karitatív szervezeteknek adja a lejárt szavatosságú áruját. 

Eddig e tekintetben Szlovákia Romániával együtt a legszigorúbbak országok közé tartozott az Európai Unióban.

A mi jogszabályunk ugyanis törvénytelennek minősítette az élelmiszerek árusítását a szavatosság lejárta után.

A kereskedőknek így csak egyetlen lehetőségük maradt, hogy a szavatossági idő lejárta után még egy esélyt adjanak az árunak – hogy jótékonysági célra ajánlották fel.

Az adományozás azonban rendkívül bonyolult volt azokban a régiókban, ahol nem működnek ilyen szervezetek. Így ahelyett, hogy az alacsonyabb jövedelmű emberek kedvezményes áron hozzájutottak volna az áruhoz, az élelmiszert kidobták. Pedig a fogyasztási időtől eltérően a minimális eltarthatóság nem a fogyasztás biztonságát, hanem a specifikus tulajdonságainak megőrzését jelzi.

Más szóval, a termékek nem károsak.

A törvénymódosításnak köszönhetően azonban júliustól hatályát veszti ez a szigorú szabályozás. A módosítás így lehetővé teszi, hogy az üzletláncok ne csak jótékony célra adják az árujukat, hanem hogy továbbra is értékesíthessék a fogyasztóknak. Annak ellenére, hogy a módosítás számos változtatást tartalmaz, például a milliós bírságok csökkentését vagy a szlovákiai élelmiszerek kötelező arányának eltörlését a szórólapokon, éppen a minimális minőségmegőrzési idő módosítása volt a jogszabály leginkább vitatott része.

A változásokat nem mindenki támogatja

A Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszer-ipari Kamara például alapvetően nem ért egyet a lejárt szavatosságú élelmiszerek eladási engedélyeztetésével. Fő okként az egészségügyi kockázatokat említik. „Ezt a dátumot a gyártó azért szabta meg, hogy garantálja a szóban forgó élelmiszer biztonságát, és megőrizze minőségi táplálkozási mutatóit” – magyarázza a kamara szóvivője, Jana Holéciová hozzátéve, hogy a gyártók nem vállalják a felelősséget az olyan árusításért, amely során nem tudják kezelni a potenciális veszélyeket.

Talán ezért maradt néhány korlátozás a törvényben.

Például, hogy mielőtt az áruk visszakerülnének a pultra, először fel kell ajánlani azt legalább egy jótékonysági szervezetnek. A kereskedő csak azt követően helyezheti ki az árut újra a pultokra, ha a jótékonysági szervezet az átvételt megtagadja, és legfeljebb 45 napig maradhat az ilyen áru kint a pultokon, miközben szembetűnően meg kell különböztetni azt a többi árutól.

„Olyan kritikus vélemények is elhangzottak, miszerint a hátrányos helyzetűek támogatása nem lesz megfelelő, mert a kereskedelem inkább elad, mint adományoz”

– írta a hnonline.sk portálnak Nadežda Machútová, a Szlovák Kereskedelmi Szövetség Szervezetéből.

Forrás: hnonline.sk / ma7.sk

Ezt már olvasta?

Cookies