Back to top

Legyőzte a DAC a bajnokot!

Publikálva: 2017, augusztus 20 - 20:55
Micsoda ünnep, fantasztikus győzelem a címvédő ellen! Gyönyörű játékkal vertük meg a teltházas MOL Arénában a Zsolnát, amely az utolsó negyedórára izgalmassá tette a játékot, de a ráadás perceiben szerzett találatunknak köszönhetően egyértelművé vált: István király-napján Dunaszerdahelyen nem győzhet más, csak a DAC!

Šafranko távozása miatt az eddig megszokottakhoz képest néhány játékost új poszton küldött csatasorba Marco Rossi. Pačindából csatár lett, és a kezdőben kapott helyet Kalmár és Čmelík is. Ľupták ma betegség miatt volt kénytelen kihagyni a mérkőzést, amelyet igazán nagy rohamokkal kezdtünk. A harmadik percben két szögletet is elvégezhettünk, jelezve a Zsolnának, hogy itt nem lesz olyan könnyű dolga, mint egy hete a Szenyice ellen. Az első kapura lövésre sem kellett sokat várni, Kalmár már az 5. percben lövésre lendítette a lábát, de sem ő, sem az egy perc múlva szintén próbálkozó Ljubičić nem talált a hálóba. Ennek ellenére tovább fokoztuk a nyomást, és alig engedtük át ellenfelünket a felezővonalon túlra. Fölényünk a 15. percben érett góllá egy mintaszerű támadást követően: miután Ljubičić próbálkozását a kapus kitenyerelte, Vida ismét a kapu elé küldte a labdát, amely Pačinda fejéről a kapufa érintésével landolt a hálóban – 1:0. Remek akció volt! Ezt követően sem lankadt a kedvünk, a 20. percben egy szöglet után Kalmár fejelt centikkel fölé. A félidő közepére aztán a zsolnaiak is rendezték soraikat, de a jól záró védelmünknek köszönhetően szinte el sem jutottak a kapunkig. Kivéve egyszer, amikor Škavrka durrantotta rá a labdát, ám Macej lábbal bravúrosan hárított. Jutalmul a B-közép a nevét skandálta. Ezután az aktív Kalmár és Čmelík alakított ki újabb gólhelyzeteket, és Pačinda előtt is ott volt még a lehetőség, az eredmény viszont a félidő végét jelző sípszóig már nem változott.

A második játékrész eleje szinte lemásolta az elsőt, sőt! Volt, aki még vissza sem ért a lelátóra a büféből, mikor már 2:0-val mentünk egy újabb parádés akció után. Ljubičić hozta játékba Davist, aki laposan tette tovább a kapu elé Pačindának a labdát, de ő még Holec kapust találta el, viszont az ismétlést Kalmár már bevarrta – 2:0. Álomkezdés, álomfolytatás, és ha ezekben a percekben csak egy kicsivel jobban koncentrálunk, akár újabb két gólt is jegyezhettünk volna, ám Pačinda és Vida is csak az oldalhálót találta el. Az 59. percben Čmelík lőtt a kapusba egy száz százalékos helyzetet. A volt zsolnai játékosunk Kalmártól, a meccs addigi egyik legjobbjától kapott fantasztikus passzt. De még korántsem volt vége! A 64. percben csapatkapitányunk, Ljubičić lövését követően rezdült újból Holec hálója – 3:0. Ezúttal is Kalmár volt az előkészítő. A csordultig megtelt MOL Aréna ekkor már extázisban skandálta, hogy „Játszik a DAC!”, ám ekkor jött a fordulat, és erőre kapott a Zsolna. A 67. percben egy balról érkező beadásra a csereként beállt Otubandjo érkezett a legjobban, és Koštrna szorításában sikerült szépítenie – 3:1. A játékvezetők a mérkőzés hivatalos jegyzőkönyvébe Koštrna öngóljaként jegyezték be a találatot. Aztán Pačinda rúghatta volna be a negyedik gólunkat: Davis parádés labdáját csúsztatta kapura, Holecnek ujjheggyel sikerült szögletre mentenie. Majd ismét a vendégek pillanatai következtek, a 78. percben pedig újabb találatot szereztek. Káčer ugratta ki mesterien Mrázt, aki a tizenhatos vonaláról szépen tekerte el a labdát a nyújtózkodó Macej mellett a bal alsó sarokba – 3:2. Ekkor kezdett el hevesebben verni a több mint 7 ezer sárga-kék drukker szíve, mert még tíz perc hátra volt a meccsből. Ez alatt az idő alatt azonban a csapat nagyon koncentráltan játszott, tartotta az eredményt, sőt, a 90. percben az i-re is sikerült feltennünk a pontot. Kaša középpályán elkövetett hibáját használta ki a csereként beállt fiatal Divković, aki szinte csúszva juttatta a labdát a hálóba, beállítva ezzel a 4:2-es végeredményt. 

Tűzijátékot nemcsak a nap végén láthattunk ma, államalapító királyunk ünnepén, hanem a pályán is. Már három góllal is vezettünk a bajnok ellen, amikor a Zsolna megrázta magát, és a végére izgalmassá tette a meccset. Az eszméletlen szurkolótábor előtt azonban nem remegtek meg a sárga-kék lábak, sőt, a legvégén a negyedik találattal megadtuk a kegyelemdöfést a zsolnaiaknak. Kalmár és Divković személyében két új góllövőt is köszönthettünk csapatunkban ezen a felejthetetlen találkozón. Már alig várjuk a folytatást, amely jövő héten, szombaton lesz az újonc Nyitra otthonában, akik eddig kapott gól nélkül állnak a tabella élén. Aki csak teheti, kísérje el csapatunkat a Zobor alá!

Edzői értékelés:        

Marco Rossi (DAC): „Az első félidő hozta a csapat eddigi legjobb játékát ebben a szezonban. Teljesen megérdemelt volt a háromgólos vezetésünk. A gólok mellett sok helyzetet elpuskáztunk. A 60. percig remekül játszottunk, Kalmár cseréje után több tér nyílt az ellenfél előtt, és ezt ki is használták. Mindenki tudja, hogy Szlovákiában a Zsolna az egyik legjobb csapat, amely nem érdemtelenül lett tavaly bajnok. Kollégám remek taktikai húzást hajtott végre, aminek az lett az eredménye, hogy egy gólra csökkent az előnyünk. Polievka pályára küldése sok fejtőrést okozott a számunkra. Ennek ellenére megérdemelten nyertünk, de az utolsó fél órában elkövetett hibákon még dolgoznunk kell. Kalmárt nem taktikai okokból cseréltem le, hanem azért, mert még csak egy hete edz velünk, és nem szerettem volna, ha izomsérülést szenved.”

Adrián Guľa (Zsolna): „Megérdemelt hazai győzelem született, a DAC ma hatékonyabban játszott, és ránk tudta erőltetni akaratát. A 75. percig elég sebezhetően játszottunk, utána sikerült fordítanunk a játék képén. A fantasztikus kulissza előtt jó tempójú mérkőzést láthattunk.”

FC DAC 1904 DUNASZERDAHELY - MŠK ZSOLNA 4:2 (1:0)

Fortuna Liga, 5. forduló, 2017.08.20., 18:30

Góllövők: 15. Pačinda, 48. Kalmár, 64. Ljubičić, 90. Divković ill. 67. Otubandjo, 78. Mráz

Játékvezetők: Kružliak - Balko, Hancko 7139 néző

Sárga lap: 18. Čmelík, 70. Kontár, ill. 34. Hancko

DAC: Macej -  Davis, Huk, Šatka, Zsivkovics - Ljubičić - Vida, Simon, Kalmár, (69. Kontár), Čmelík (61. Koštrna), - Pačinda (83. Divković)

Zsolna: Holec - Mazáň, Hancko (46. Vavro), Kaša, Chvátal (54. Otubanjo) - Diaz, Škvarka, Káčer - Jankauskas (62. Polievka), Mráz, Špalek

A mérkőzés statisztikája:

Labdatartás: 45% - 55%

Lövések: kapura 11:3, mellé 6:3

Szöglet: 8:3

Les: 4:5

Forrás: fcdac.sk

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC
Cookies