Back to top

Legyen jelzőlámpa! Szavaztak a polgárok

Publikálva: 2017, november 8 - 10:39
A városi konzultáció jegyében a Dunaszerdahelyi Hírnök korábbi számában egy kérdést tett fel a Városi Hivatal polgárainknak, s arra várták a választ, hogy a lakosok támogatnák-e a postával szemben lévő gyalogosátkelőnél közlekedési jelzőlámpa felszerelését. Ennek eredményéről kérdeztük Dr. Hájos Zoltán polgármestert.

„A konzultáció eredményét pozitívan értékelem, de hasonlóan a választásokhoz, itt is csak azok véleményét lehet figyelembe venni, akik állást foglaltak. Összesen 252-en jeleztek vissza a Városi Hivatalnak a Dunaszerdahelyi Hírnökben, a dunaszerdahelyi.sk portálon és a városi honlapon is megjelent konzultációra, voltak olyanok, akik behozták az ívet a hivatalba, mások beszkennelték azt és elektronikusa elküldték, de e-mailen keresztül nyilatkoztak. A válaszadók közül 186-an, vagyis 73,8 százalék pozitívan értékelné a jelzőlámpás megoldást, míg 66-an vagyis 26,2 százalék más lehetőséget támogatna. Ezúton szeretném megköszönni minden dunaszerdahelyi polgárnak, akik véleményt nyilvánítottak a fent említett kérdésben.

Az eredmények is azt mutatják, hogy lépni kell az ügyben, de természetesen szakemberekkel való konzultáció mellett, hiszen nem szeretnénk torlódást okozni a változásokkal, de a közlekedés folytonosságán túl a gyalogosok és autósok biztonsága az elsőrendű. A legfontosabb a jelzőlámpa programozása, ehhez lényeges a szakemberi véleményezés, de a gyakorlat mutatja meg a valódi helyzetet, s azt gondolom, a tapasztalatok fényében a programozás is finomhangolhatóvá válik az adott körülményekhez. Összhangot kell találni az autósok és a gyalogosok igényei között, s azt sem szabad elfeledni, mindannyian mindkét szereplői lehetünk a közlekedésnek.

Ami a város további közlekedési kihívásait illeti, azt mondhatom, kedvező változás alakult ki a Vasútsor utcán és a Pozsonyi úton a kamionok kitiltásával. Bízom benne, hogy a kezdeti felháborodást követően mindenki belátja, a képviselő-testület helyesen döntött ezen ügyben és biztonságosabbá vált a forgalom városunk ezen szakaszán. A Vasútsor utcát ennek köszönhetően az elkövetkező időszakban fel tudjuk újítani, nem kell attól tartani, hogy az útfelújítást követően a teherautók tönkre teszik azt. Másrészt jövőre kerül kiépítése a kerékpárút a Jesenský utcán és a Pozsonyi úton, amely az EU által is támogatott kezdeményezés, hiszen ezzel a munkahelyre való kerékpáros eljutást is elősegítjük és a biciklis turizmus lehetőségei is fejlődnek. A Pódafai úton is kerékpárútra vonatkozó projektet készítünk elő, amely elsősorban a munkába jutást célozza, de hosszabb távon városunk nemzetközi turistaútra való rákötést is segítené. A vasútnál szándékunkban áll kerékpártároló kialakítása, amely a vonattal munkába közlekedők számára jelentene újabb lehetőséget az állomáshoz való kijutásra.”

Megjelent a Dunaszerdahelyi Hírnök 2017/18.számában.

Ezt már olvasta?

Címkék: Hájos Zoltán
Cookies