Back to top

Légy te is ÖKO-DIÁK!

Publikálva: 2022, október 19 - 13:18
A tavalyi sikeres iskolai versenyen felbuzdulva, továbbá a középiskolások környezettudatos nevelését, ismereteik bővítését szem előtt tartva az idén Dunaszerdahely magyar tannyelvű középiskoláinak diákjait hívja és várja az ÖKO-DIÁK versenybe a kezdeményező iskola, a Dunaszerdahelyi Magyar Tannyelvű Egészségügyi Középiskola. Kiss Kinga, az iskola tanára, a verseny szervezője beszélt portálunknak a szórakoztató, egyben oktató rendezvényről.
Légy te is ÖKO-DIÁK!

„Gőzerővel készülünk és továbbra is várjuk a jelentkezőket a tavaly nagy sikerrel elindított versenyünk második, ezúttal már városi méretű évadába“ - árulta el Kiss Kinga

„Még egy hétig, október 24-ig várjuk az érdeklődőket, a középiskolák 1-3. évfolyamos tanulói csapatainak jelentkezését a kinga.kiss.szsds [at] gmail.com email-címre. Az iskolák diákjai különösebb megkötés nélkül állíthatnak össze csapatokat, sem osztály-, sem évfolyamtársaknak nem kell lenniük, és az egyes iskolák csapatainak létszámát sem maximalizáltuk. Szervezésileg fontos még tudni, hogy az iskolai fordulókra már október 25-26-án sort kerítünk, majd az őszi szünet után, november 3-án következik a városi forduló“ - mondta el a szervező tanárnő.

Előbb az iskolai fordulót kell teljesíteni

Azt is megtudtuk, nem kell megijedni az idő rövidsége miatt, mivel nem szükséges lexikonokat böngészve tudást szerezni a szórakoztatóan játékos versenyhez, az online szabadulószobához.

„A feladatok megoldásához bőven elég egy kis problémamegoldó és olvasási készség, meg némi „józan paraszti ész“... Tehát nem meglévő tudást mér, sokkal inkább tájékoztató, oktató és szórakoztató szándékkal íródtak ezek a feladatok“ - nyilatkozta a verseny szervezője.

A városi döntőről

Az iskolai fordulókból a városi döntőbe jutott csoportok először egy online feleletválasztós tesztet töltenek ki saját mobileszközeik használatával, aztán a 15 legeredményesebb versenyző egy szónoki beszédet ír és ad elő, aminek a témáját ott helyben ismerik meg. A zsűri a versenyzők innovatív ötleteit a környezetvédelem területén, az előadásmódot, a szónoki beszéd minőségét pontozza.

Kiss Kinga, az ÖKO-DIÁK szervezője a verseny céljaként a tanulók természettudományos tehetséggondozását és fejlesztését, egy felelős, fenntartható fejlődés iránt elkötelezett generáció nevelését nevezte meg. A szórakoztató, egyben oktató jellegű rendezvény ugyanakkor a komplex ökológiai szemlélet, a kommunikáció, a retorika és a stilisztika terén is segít a kulcskompetenciák kialakításában és fejlesztésében.

Az ÖKO-DIÁK környezettudatos gondolkodás fontosságát hangsúlyozó verseny a Dunaszerdahelyi Városi Hivatal, a Csaplár Benedek VMK és az FCC Slovakia támogatásával valósul meg.

-kk-, -rovin-

Ezt már olvasta?

Cookies