Back to top

Légy áldott, Szent István király!

Publikálva: 2021, augusztus 20 - 09:01
Augusztus 20-án államalapító magyar királyunkra emlékezünk – lényegében már 1083 óta, amikoris Szent László király „oltárra emeltette”, szentté avatta az első magyar királyt.
Légy áldott, Szent István király!

Az ünnepet Szent László úgy is megerősítette, hogy az addig Nagyboldogasszony napján (augusztus 15-én) tartott törvénynapot áttetette István király szentté avatásának emléknapjára. Majd kialakult belőle az egyik legrégibb magyar egyházi ünnep is, amelyet aztán Nagy Lajos király óta a keresztény magyar állam megalapításának ünnepnapjaként tartanak számon.

Csallóközben, így Szerdahelyen ugyancsak „emberemlékezet óta” megtartott – főképp egyházi – emléknap volt. A Szent György-templomba pedig az 1800-as évek legelején került az a ma is látható oltárkép, amelyen a szent király felajánlja a Szent Koronát, s vele Magyarországot, Szűz Máriának.

Egykor még az oltárkép előtt is tartottak megemlékezést, ahogy az 1860-as Vasárnapi Újságban is olvashatjuk:

„így az istentiszteleten, melynek magasztos voltát emelték: a nagy király szines lámpákkal környezett képe, s a templom szentélyének nemzeti szinű szövetekkel bevont falai – a kaszinó hivatalos tagjain kivül, ugy a helybeli, mint a környékbeli közönség nemzeti diszruhában, és minden valláskülönbség nélkül résztvett. A czéhek választottai kiindulva az iskola épületéből, mintegy hatvanan lobogó szövétnekeikkel állták végig az egyház belsejét. (...) Este pedig meggyujtatván a gyertyák az első ház ablakaiban, fél óra mulva – mintegy varázs ütésre – az egész város fény-özönben uszott; több helyen nemzeti szinü zászlók, virágfüzérekkel környezett gyertyák, szines lámpák és feliratok is valának láthatók.”

Ma lehet, hogy másképp, mégis ugyanúgy ünnepelve és hálatelt szívvel emlékezünk első nagy királyunkra.

A mai Szent István-napi programot itt találják!

-na-

Ezt már olvasta?

Cookies