Back to top

A legkedvesebb DAC-gólom: Pavol Diňa

Publikálva: 2020, április 29 - 14:05
Ki mással mutathatnánk be új sorozatunkat, mint a DAC élvonalbeli történelmének legeredményesebb futballistájával?
A legkedvesebb DAC-gólom: Pavol Diňa

Pavol Diňa igazi gólzsák volt. Az élvonal gólvágók klubjának tagja (olyan labdarúgók névsora, akik legalább 100 találatig jutottak az élvonalban), háromszoros válogatott, 1990 és 1994 között a DAC kulcsembere, hosszabb ideig csapatkapitánya is.

A Csallóközben eltöltött négy szezonja során 122 bajnoki mérkőzésen lépett pályára (egyet sem hagyott ki!) és 49 gólt szerzett. Háromszor volt a csapat házi gólkirálya, az 1993/94-es idényben az önálló szlovák élvonal első gólkirályi címet is megszerezte, és a mai napig vezeti a klubunk első ligás történelmének góllövőlistáját.

A 49 találat közül melyik volt számára a legemlékezetesebb? „Az, amelyet 1993 őszén szereztem a Homonna elleni hazai találkozón. Az volt a századik élvonalbeli találatom, és ennek köszönhetően kerültem be a ligás gólvágók klubjába is” – vágja rá rögtön a ma már 56 éves (szül. 1963. július 11-én) egykori labdarúgó. „Viszont az első ligában szerzett összes gólomat nagyra értékelem. Dunaszerdahelyi színekben 49-et lőttem. Kár, hogy nem sikerült 50-re kerekíteni a számukat, de így is volt köztük jónéhány szép gól. Ám a legemlékezetesebb mindenképpen az, amelyikkel beléptem a ligás gólvágók klubjába” – hangsúlyozza.

A századik élvonalbeli találatát a Chemlom Humenné ellen szerezte 1993. november 6-án, a bajnokság 13. fordulójában. Santa Péter hálóját a 86. percben vette be egy gyönyörű szabadrúgásgóllal, ezzel nyertünk 1:0-ra. Tegyük hozzá, hogy félórával előtte Diňa tizenegyest hibázott, ami egyáltalán nem volt jellemző rá …

legutóbbi beszélgetésünk idején, amely 2018 októberében a Varannó-DAC (2:5) kupameccs után készült, Pavol Diňa a harmadik ligás Szinna (Snina) felnőttcsapatának segédedzőjeként dolgozott és ő irányította az ottani 11 éven alatti korosztályos csapat edzéseit is. „Egy éve fejeztem be a nagycsapatnál, amikor Štafura vezetőedző távozott, és új edzői stáb érkezett. Jelenleg csak az U11-es korosztállyal foglalkozom, ami egy kellemes munka. Az ember megtanít nekik néhány új dolgot, és én is gyakran beszállok közéjük. Természetesen a szinnai stadion karbantartójaként is tevékenykedem.”

A DAC egykori gólvágójával sem kerülhettük meg a jelen aktuális témáját, a koronavírust. „Ez egy nehéz időszak. Otthon tartózkodom, mivel van egy alapiskolás korú kislányom és vele vagyok otthon gyermekgondozási segélyen. Nálunk sem lehet lényegében semmit sem csinálni, de az embereknek be kell tartaniuk a meghozott intézkedéseket és bízom benne, hogy ha fegyelmezettek leszünk, akkor lassacskán kinyílnak a sportpályák is, és egy kicsit futkározhatunk, edzhetünk” kívánja Pavol Diňa, aki a DAC-on kívül a Besztercebánya, a kassai FC és Lokomotíva, valamint a Homonna mezében is ontotta gólokat. Az élvonalban összesen 129 találatig jutott.

A DAC tíz legjobb góllövője az első ligában:

1 Pavol Diňa 49 gól
2. Radványi Miklós 40
3. Rudolf Pavlík 37
4. Erik Pačinda 32
5. Vida Kristopher 29
6-7. Simon Gyula és Tibor Mičinec 28-28
8. Fieber Péter 23
9. Szarka Ákos 21
10-11. Milan Rimanovský és Kalmár Zsolt 19-19

 

 

Ezt már olvasta?

Címkék: DAC, Pavol Diňa
Cookies